Boeken voor beginners NHW

Boeken over de beide wereldoorlogen.
Plaats reactie
Naamloos

Boeken voor beginners NHW

Bericht door Naamloos »

Hallo allemaal!

Welke boeken raden jullie aan over de nhw? Ik ben als beginner vooral op zoek naar boeken over kazematten en fortificaties. Dus welke boeken zijn zeg maar een must have?
Gebruikersavatar
Martijn
Donateur
Donateur
Berichten: 707
Lid geworden op: 02 feb 2009, 18:31

Re: Boeken voor beginners NHW

Bericht door Martijn »

Er is vrij veel verschenen over de NHW, waarvan ik ook maar een klein deel in de kast heb staan.

Als het gaat om de kazematten in de NHW is "Een onuitdoofbaar vuur" van DT Koen een aanrader. Veel foto's en tekeningen van de verschillende exemplaren in de linie. Ook enige info over de schuilplaatsen en versperringen. De forten etc. worden in dit boek buiten beschouwing gelaten. Het is al een wat ouder boek (van 1995) en daardoor niet meer te verkrijgen via de 'normale' boekhandels. Via http://www.boekwinkeltjes.nl, of soortgelijke sites, kun je wel proberen er een te bemachtigen.

V.w.b. de kazematten is "Kazematten in het interbellum" van HR Visser ook een goede, al beperkt dit boek zich niet tot die in de NHW alleen. Ook de exemplaren in andere delen van Nederland (Afsluitdijk, IJssellinie, Peel-Raamstelling etc.) worden besproken. Dit boek is nog wel nieuw verkrijgbaar, onder andere via http://www.ako.nl/product/9789058810656 ... -r-visser/.

Als je een overzicht wil hebben van welke objecten van de NHW waar nog aanwezig zijn, is "Versteende ridders" van Douwe Koen wellicht iets. De eerste helft van het boek laat de verschillende typen kazematten/schuilplaatsen zien die er in de linie gebouwd zijn (naast enige zeer beknopte info over de gehele linie en de werking ervan). In de tweede helft wordt de linie van noord naar zuid bekeken en laat het zien welke objecten waar staan. Het gaat daarbij niet alleen om de forten en kazematten, maar ook om de versperringen en groepsschuilplaatsen. Nadeel is dat het niet de gehele linie beschrijft (in het zuiden worden vrij grote stukken overgeslagen) en dat er toch vrij veel fouten in staan. Daarnaast gaat het vaak net niet diep genoeg in op de materie.
Het is nieuw verkrijgbaar, onder andere via http://www.forten.info/index.htm?http:/ ... /hoofd.htm.

Voor een algemeen plaatje van de NHW kun je kijken naar "Sterk water" van Chris Will. Dit boek is ook nog nieuw te krijgen via de winkel van forten.info.
Voor wat meet gedetailleerdere informatie over de verschillende forten is de Hollandse Waterlinie Erfgoed-reeks een aanrader. Elk deel beschrijft een ander fort/vesting. De boekjes zijn niet al te dik (zo'n pagina of 40), maar kosten daardoor ook niet zo veel. De serie is nog niet compleet, maar de delen die al beschikbaar zijn, kun je onder andere kopen via http://www.fortress-books.com.

Een boek dat ik niet snel zou aanraden is de "Digitale atlas". Er staat vrij weinig informatie in over de forten. Veel kaarten en overzichten, maar deze zijn bijna allemaal gratis te downloaden van http://www.hollandsewaterlinie.nl/pages ... atlas.aspx. Deze website is overigens wel weer een aanrader. Veel info en foto's te downloaden over de verschillende forten etc.

Hopelijk heb je er iets aan. Zoals gezegd is er veel verschenen en heb ik zelf ook maar een heel klein deel, dus wellicht dat anderen info hebben over andere publicaties (of een andere mening hebben over diegene die ik genoemd heb).


Groeten,
"Normal is not the norm.
It's just a uniform."


Delain. 'We are the others'
Naamloos

Re: Boeken voor beginners NHW

Bericht door Naamloos »

Heel erg bedankt Martijn, hier kan ik wat mee! ;)
Gebruikersavatar
Dikkieturf
Berichten: 1057
Lid geworden op: 21 apr 2011, 05:52
Locatie: Provincie Utrecht
Contacteer:

Re: Boeken voor beginners NHW

Bericht door Dikkieturf »

Beste naamloos,

ik kan je helpen aan een drietal zeer gedetailleerde naslagwerken van de Forten Vechten, Rijnauwen en Pannerden.

Als je belangstelling hebt heb ik wel je echte e-mail adres nodig. Dit kan via de prive berichten.

Je ontvangt ze dan in PDF

M.v.g.

Dikkieturf
Foto's, tekeningen en documenten van de Waterlinie kunt u kosteloos opvragen via een PB. Stuur dan wel FFFFFFFFFFF je mailadres mee!
Plaats reactie

Terug naar “Boeken”