Fort Asperen

Fortificaties onderdeel van bijv. de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dikkieturf
Berichten: 1057
Lid geworden op: 21 apr 2011, 05:52
Locatie: Provincie Utrecht
Contacteer:

Fort Asperen

Bericht door Dikkieturf »

Nog een torenfort
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Foto's, tekeningen en documenten van de Waterlinie kunt u kosteloos opvragen via een PB. Stuur dan wel FFFFFFFFFFF je mailadres mee!
Gebruikersavatar
Martijn
Donateur
Donateur
Berichten: 707
Lid geworden op: 02 feb 2009, 18:31

Re: Fort Asperen

Bericht door Martijn »

Het fort Asperen had binnen de NHW als taak het afsluiten van het Linge-acces. Het werd hierbij geholpen door de wapenplaats (aan de overzijde van de Linge) en het fort Nieuwe Steeg. Daarnaast lag er een aantal geschutsbatterijen achter de Lingedijk.
NHW052-077.jpg
De toren is gebouwd halverwege de 19e eeuw. Het jaartal op de gevelsteen (1847) geeft het jaar aan waarin de bouw ervan is begonnen. De toren is ruim 30 meter in doorsnede en bevat drie verdiepingen. In het midden is een licht- en luchtkoker aangebracht. Daar omheen loopt een cirkelvormige gang. Aan de buitenzijde bevinden zich 12 lokalen.
DSC_0313.jpg
Bij een aantal torens in de NHW (oa. Everdingen, Vuren en Honswijk) is de buitenmuur niet aan alle zijden even dik. De muur aan de oostkant is dikker, omdat van die zijde de vijand werd verwacht. Bij Asperen is dit niet het geval; hier is de buitenmuur aan alle zijden even dik.
De bovenste twee verdiepingen deden dienst als logies. Daarnaast waren dit de verdiepingen waar het geschut werd geplaatst. De kelder herbergde onder andere de keuken en de privaten. Ook was er een waterkelder aanwezig.
DSC_0287.jpg
In 1879 werd de toren voorzien van een aangebouwde contrescarp. Hierin werden remises en magazijnen ondergebracht. Vanuit deze magazijnen werd niet alleen het fort zelf voorzien van munitie, maar ook een aantal omliggende werken.
DSC_0202.jpg
DSC_0265.jpg
Tijdens WOI is een viertal betonnen bouwwerkjes verschenen op het fort. Het gaat hierbij om een scherfvrij wachthuis en een drietal waarnemingsposten. Al deze bouwsels zijn nog aanwezig. Ook WOII bracht nog enige aanpassingen in de vorm van G-kazematten en groepsschuilplaatsen.
NHW052-056.jpg
Er is nooit echt om het fort gevochten. Het enige vuur dat vanaf het fort op de vijand is uitgebracht was dat van een zware mitrailleur. In mei 1940 is vanaf het fort op duitse vliegtuigen geschoten.
NHW051-020 Batt Z.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"Normal is not the norm.
It's just a uniform."


Delain. 'We are the others'
Plaats reactie

Terug naar “Fortificaties van 1812 tot 1922”