Würzburg Riese terug in Raversijde

Krantenknipsels, TV-tips, websites
Plaats reactie
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 4105
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Würzburg Riese terug in Raversijde

Bericht door AvB »

De tien meter hoge koepel van de “Würzburg Riese Radar”, een Duitse mobiele radar uit de Tweede Wereldoorlog, is opnieuw op het West-Vlaamse provinciedomein Raversyde. De radar werd deze gmiddag teruggebracht na een restauratieperiode van ongeveer vijf maanden. De radar is een uniek overblijfsel van de Duitse verdedigingslinie “Atlantikwall”. Het gaat om een spoorwegmodel, het enige nog overgebleven mobiele exemplaar. De mobiele radar kon de gedetecteerde vijand tot op een afstand van zeventig kilometer volgen. Langs de Atlantikwall stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende dergelijke radars opgesteld, maar niet tussen de bunkers in de duinen.
Eind april werd de reuzenradar naar Bredene gebracht voor restauratie. De radar werd ontdaan van zware corrosiekorsten en doorgeroeste delen werden vervangen. Daarna werd het geheel gestraald en voorzien van meerdere afwerklagen. Er werd ook studiewerk verricht naar kleuren en opschriften.
De reuzenradar wordt wel niet op zijn oorspronkelijke plaats teruggezet. Hij komt op de parking tegenover het bezoekerscentrum van het provinciedomein en moet dienen als publiekstrekker voor Raversyde.
Het totale kostenplaatje bedroeg 181.500 euro. De Provincie West-Vlaanderen betaalde de helft. De rest komt vanuit het Europese Interreg-programma “World War 2-heritage”.

bron: Belga
Nicht ärgern - Nur wundern!
Gebruikersavatar
rony
Berichten: 1783
Lid geworden op: 13 nov 2010, 16:46
Locatie: Brecht / België

Re: Würzburg Riese terug in Raversijde

Bericht door rony »

Ziet er terug netjes uit. Pagina van AWB aanklikken.
https://nl-nl.facebook.com/atlantikwall ... 86/?type=1
I'll Come Back.
Gr
rony.
Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”