Pagina 1 van 1

Bodemvondsten Tuinveld-locatie naar musea

Geplaatst: 24 dec 2008, 18:23
door PdK
Stichting Vesting Hoek van Holland is de laatste tijd meer actief in het Westland. En de eerste vruchten werpen zich momenteel af.
Naast onderstaand bericht zijn er ook ontwikkelingen voor het plan 'Het nieuwe water'. Waar ook wordt gekeken hoe de tankgracht terug in het landschap kan worden gebracht. Zowel Tuinveld (Wn. 49) als Het Nieuwe Water (Wn. 46) betreffen gedempte stukken van de 2e tankgracht rondom Hoek van Holland.


Bodemvondsten Tuinveld-locatie naar musea

23-12-2008 om 07.01 uur.

In de resterende delen van de Atlantikwall in ’s Gravenzande zijn bij ontgravingen munitiegerelateerde vondsten gedaan. Op de bodem van de voormalige verdedigingslinie werden een lege huls van circa 50 mm en twee drukdeksels van Franse mijnen gevonden. De huls en een van de twee drukdeksels worden overgedragen aan het Atlantikwall Museum in Hoek van Holland; het andere drukdeksel gaat naar het Westlands museum in Honselersdijk. Explosieven zijn op de locatie niet aangetroffen.

In opdracht van ONW, Ontwikkelingsmaatschappij het Nieuwe Westland, ontgraaft Heijmans Infra de voormalige tankgracht als onderdeel van het bouwrijp maken van de locatie voor de woningbouw van het project Tuinveld. Inmiddels is ook gestart met het grondwerk en de bouwwegen. Volgens planning wordt de locatie in het derde kwartaal van 2009 bouwrijp opgeleverd, zodat aansluitend kan worden gestart met de bouw van de woningen.

In het voormalige glastuinbouwgebied rondom de 's-Gravenzandsevaart komt de nieuwe woonwijk Tuinveld. Op deze locatie worden 388 vrijstaande woningen, rijwoningen en appartementen gerealiseerd. Daarvan is circa 30% sociale woningbouw en 70% vrije sector. Variatie in architectuur is het uitgangspunt. In het ontwerp van het project worden resterende delen van de Atlantikwall geïntegreerd. Een bijzondere bijdrage aan het woonmilieu levert ook de vaart die door het gebied kronkelt.

ONW geeft mede invulling aan de visie Greenport Westland 2020. In deze visie is de toekomstige koers voor gemeentelijke, ruimtelijke en economische ontwikkeling voor het Westland vastgelegd. ONW verwezenlijkt met de realisatie van vier woningbouwlocaties voor een aanzienlijk deel de woningbehoefte zoals die is beschreven in deze visie. De locatie Tuinveld is de tweede locatie die van start gaat. Binnen het project Tuinveld opereert ONW als zelfstandige locatieontwikkelings-maatschappij. BAM Vastgoed houdt zich bezig met opstalontwikkeling in het plangebied.

http://www.hethelewestland.nl/index.cfm ... Voorpagina" target="_blank

Re: Bodemvondsten Tuinveld-locatie naar musea

Geplaatst: 24 dec 2008, 18:47
door maarten-stahlbeton
Word er nog wat gesloopt in dat gebied? M.a.w. moeten we richting HvH om eventuele objecten nu het nog kan te fotograferen?

Re: Bodemvondsten Tuinveld-locatie naar musea

Geplaatst: 24 dec 2008, 21:51
door PdK
Ha Maarten,

In dat gebied loopt een 134 mogelijk gevaar. Van Wn. 46, maar daar zijn nog weinig feiten van bekend.
Wat zeker de moeite waard is om te fotograferen is bij Oranjesluis, Wn. 33. In eerste instantie zouden hier een 621, bergplaats en kantine verdwijnen. Maar nu lijken de plannen te wijzigen en dreigt voor alle bunkers sloop. Dit in verband met de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg. De politiek als zowel de Stichting zetten zich momenteel in voor zoveel mogelijk behoud.

Re: Bodemvondsten Tuinveld-locatie naar musea

Geplaatst: 18 mei 2011, 18:32
door KWD
Peter schreef
Op de bodem van de voormalige verdedigingslinie werden een lege huls van circa 50 mm en twee drukdeksels van Franse mijnen gevonden. De huls en een van de twee drukdeksels worden overgedragen aan het Atlantikwall Museum in Hoek van Holland; het andere drukdeksel gaat naar het Westlands museum in Honselersdijk.
Door externe bemoeienissen zagen wij van het Atlantikwall Museum in HvH de lege 50 mm huls aan ons neus voorbij gaan, deze werd vernietigd omdat volgens derden deze niet helemaal pluis was, :cry:

Met dank aan Klaas-Willem die 10 weken lang om de twee dagen foto's van de werkzaamheden nam op de Tuinveld-locatie.

Gelukkig kunnen we zeggen "We hebben we de foto's nog"

Gr KW

Re: Bodemvondsten Tuinveld-locatie naar musea

Geplaatst: 18 mei 2011, 19:54
door tim
jammer dat mensen zo moeilijk doen om een huls...
er zijn wel grotere gevaren in het dagelijks leven om je mee bezig te houden :roll: