Verbazing na late vondst bunkers in Neerkant die nu bouwplan vertragen: ‘Hier lagen 900 soldaten’

Krantenknipsels, TV-tips, websites
M.S.Laarman
Donateur
Donateur
Berichten: 166
Lid geworden op: 14 jun 2010, 21:48

Verbazing na late vondst bunkers in Neerkant die nu bouwplan vertragen: ‘Hier lagen 900 soldaten’

Bericht door M.S.Laarman »

https://www.ad.nl/deurne/verbazing-na-l ... a65056abb/

Verbazing na late vondst bunkers in Neerkant die nu bouwplan vertragen: ‘Hier lagen 900 soldaten’
NEERKANT - Een groep Neerkantse zelfbouwers dacht dat de schop eindelijk in de grond kon. De vondst van twee bunkers vertraagt hun plannen. Die bunkers had de gemeente eerder kunnen vinden, menen historici.

Harry Weerts 22-09-23, 11:50 Laatste update: 22-09-23, 12:35 Bron: ED

Ze lijken na jaren wachten eindelijk hun wens in vervulling te zien gaan, de Neerkantenaren die dromen van een nieuwe woning aan de Meistraat. Op een tegenslag in het zicht van de haven rekenen ze niet meer.

Op het punt van bouwrijp maken
De gemeente is immers eindelijk akkoord met het bouwplan: achttien woningen aan de zuidelijke rand van Neerkant. Zeventien ervan zullen via een samenwerking van dorpelingen zelf gebouwd worden. De aannemer staat op het punt om de grond bouwrijp te maken.

En dan komt ineens een nieuw obstakel tevoorschijn. Letterlijk. Tijdens voorbereidingen op het bouwrijp maken van de grond stuiten werkers op twee bunkers. Die stammen vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog.

Nog langer wachten
De bouw van de woningen loopt daardoor vertraging op, omdat eerst een archeologisch bureau onderzoek naar de bunkers moet doen. ,,En ze wachten al zo lang. Het duurde tijden voordat er garen op de klos kwam in het gemeentehuis", verzucht Ad Cosijn. Hij gaat er niet zelf wonen, maar behartigt wel de belangen van de groep zelfbouwers.

Hier lagen 900 soldaten gestatio­neerd, die flink wat kazematten bouwden. Daar moet toch ergens een kaart van zijn
Theo van Teeffelen, Neerkants Historisch Erfgoed
Dat uitgerekend nu pas de bunkers in de grond zijn aangetroffen zorgt voor verontwaardiging. Theo van Teeffelen van de plaatselijke heemkundekring snapt er maar weinig van. ,,Hier lagen 900 soldaten gestationeerd, die flink wat kazematten bouwden. Daar moet toch ergens een kaart van zijn?”

Oorlogsverhalen
Het oorlogsverleden in de Peel is uitgebreid beschreven door Piet Snijders in zijn boek Death Valley De Peel. Hij kent weliswaar de locatie van het bouwplan niet als zijn broekzak, maar weet veel van de gevechten in Neerkant. ,,De Schans was een bekende plek waar werd gevochten.” Dat buurtschap ligt vlak bij de bouwlocatie. Het strijdtoneel lag tussen Neerkant en Meijel, vult Snijders aan. ,,Daarom hebben heel wat straatjes in dit gebied oorlogsnamen, zoals Vuurlinie.”

Neerkantenaren die destijds de oorlog meemaakten vertelden uitgebreid over wat zij zagen, weet Cosijn maar al te goed. Dankzij al die geschreven en ongeschreven verhalen stellen velen zich de vraag of de gemeente al niet veel eerder diep in de grond had moeten wroeten.

Geen bewijs bij eerder onderzoek
Een woordvoerder laat in een reactie weten dat er in december 2022 al proefsleuven zijn gegraven, waarin ze sporen van verdedigingswerken aantroffen. Het vermoeden bestaat dat die te maken hebben met de slag van Meijel, tussen 27 oktober en 17 november 1944. Dat is in verder onderzoek niet bewezen. ,,Het leek erop dat de sporen en vondsten uit de Tweede Wereldoorlog zorgvuldig waren verwijderd.”

Pas na onderzoek naar explosieven zijn deze maand twee complete kazematten gevonden. ,,Die zijn na de oorlog diep in de grond gegraven, zodat mensen er bij agrarisch gebruik geen last van hebben.” Deurne spreekt van twee nog onbekende bunkers, maar denkt dat ze wel bij de Peel-Raam-Stelling horen.

Het is nog onbekend of de bunkers blijven staan, verhuizen of worden vernietigd. Ook is nog onzeker hoe veel vertraging het bouwplan oploopt. Cosijn rekent erop dat die woningen er komen. ,,Maar veel toekomstige bewoners zijn bang dat bouwen duurder wordt.”
Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”