PZC Jeroen ontrafelt

Krantenknipsels, TV-tips, websites
Plaats reactie
jopaerya
Berichten: 369
Lid geworden op: 21 feb 2008, 20:41

PZC Jeroen ontrafelt

Bericht door jopaerya »

https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/j ... ~a390088c/
Jeroen ontrafelt bunkergeheim in de Schouwse duinen; ‘Zo jammer dat er hier nauwelijks aandacht is voor dit verleden’
BURGH-HAAMSTEDE - De Kop van Schouwen is rijk aan WOII-bunkers. Maar wáár precies en wat ze voorstellen, weten weinigen. Daar komt verandering in met een uitgebreide wandelroute.

Marcel Modde 13-04-22, 19:00
Militair-historisch onderzoeker Jeroen Rijpsma kent de ruim 6000 kilometer lange Duitse Atlantikwall (van Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens) bijna als zijn broekzak. De expert uit Geldrop twijfelt geen seconde: ,,Van alle duingebieden met bunkers langs de Nederlandse kust vind ik het Schouwse deel toch zeker één van de mooiste. Zo ontzettend gevarieerd.” Hoe jammer is het dan dat er juist in die gemeente nauwelijks aandacht is voor dit verleden, vergelijkt Rijpsma zijn ervaring met onder meer Walcheren, De Punt op Goeree en zijn geboortestreek Voorne.


Vierhonderd bunkers langs de Schouwse kust
Dik vierhonderd bunkers bouwden de Duitsers vanaf 1942 langs de Schouwse kust. Hij schat dat ongeveer de helft nog altijd intact moet zijn, variërend van kleine mitrailleursnesten tot enorme manschappen- en commandobunkers. Met het verstrijken van de jaren al dan niet verscholen onder zand of beplanting. Bij een recente inventarisatie kwam de werkgroep van de Stichting Westerschouwen Kultureel uit op 149 bunkers, of restanten daarvan die nog zijn terug te vinden in het landschap.

Bij Haamstede staat deze manschappenbunker. Eén van de tien identieke bomvrije onderkomens in de Duitse verdedigingslinie rond het vliegveld. De bunker kwam weer in zicht na het rigoureus terugsnoeien van de verwilderde vogelkers in dat gebied.
Bij Haamstede staat deze manschappenbunker. Eén van de tien identieke bomvrije onderkomens in de Duitse verdedigingslinie rond het vliegveld. De bunker kwam weer in zicht na het rigoureus terugsnoeien van de verwilderde vogelkers in dat gebied. © Jeroen Rijpsma
Verreweg de meesten liggen ver buiten de paden, in afgesloten natuurgebieden of op particulier terrein. De bouwwerken zijn daarmee onbereikbaar en veelal ook onbekend bij wandelaars. Hoog tijd om daar iets aan te doen, bedacht Rijpsma. Hij stippelde twee wandelroutes uit langs negentien locaties ‘zichtpunten’ rondom Burgh-Haamstede en voegde dat met een overzichtskaartje, beschrijving van de bezienswaardigheden en een mix van historische en hedendaagse foto's samen in een 15 pagina’s tellende folder.

De bunkers op de routes kan je allemaal goed van dichtbij zien.

Jeroen Rijpsma
,,Het zijn wel serieuze wandelingen", waarschuwt Rijpsma vooraf. De langste is bijna negentien kilometer. Wie dat te gortig is, kan de dertien kilometer route inslaan. En voor slechts een glimp van het oorlogsverleden, kan dat stuk ook met de helft worden ingekort. ,,De bunkers op de routes kan je allemaal goed van dichtbij zien. Sommigen vanachter een hek, omdat het niet veilig is of omdat ze buiten de officiële wandelpaden staan.”

Uitgebreid gangenstelsels verbindt zeven woononderkomens
Fascinerend vindt Rijpsma zelf de catacomben in het Zeepeduin. Een uitgestrekt gangenstelsel verbindt daar zeven ondergrondse woononderkomens, elk bedoeld voor tien tot vijftien soldaten. ,,Echt zo'n mooi, gaaf complex! Met gewelfde plafonds en trappen in de gangen in verband met de hoogteverschillen.” Iets vergelijkbaars is te zien bij de Punt op Goeree. Het terrein met de loopgraven is daar ingericht als openlucht museum. Tijdens de jaarlijkse Bunkerdag en Open Monumentendag kan ook ín dat zogeheten Widerstandsnest een kijkje worden genomen. Maar dát ziet Rijpsma op Schouwen nog niet gebeuren. ,,Natuurmonumenten is daar zwaar op tegen. Op het moment dat er iets zou gebeuren, zijn zij als eigenaar verantwoordelijk. Dus ik begrijp dat ook weer wel. Het moet wel veilig kunnen.”

Dat je dat militair erfgoed een klein beetje meer in de schijnwer­pers zet, mag wel van mij.

Jeroen Rijpsma
Het is al heel wat dat de walvis- annex vleugelbunker aan de Moolweg sinds 2019 in de zomer zaterdags open is voor voor publiek, vindt Rijpsma. ,,Er is nog steeds geen elektriciteit, dus moet je daar met een zaklamp rondlopen. Kinderen vinden dat natuurlijk reuze spannend. En eigenlijk is dat juist ook weer de charme van die oude commandobunker. Het is nu eens geen museum met vitrines met vondsten en poppen in uniformen. Dat is overal het zelfde. Zo blijft Schouwen toch een uniek gebied. Maar dat je dat militair erfgoed een klein beetje meer in de schijnwerpers zet, mag wel van mij.”

De folder is voor een euro te koop bij museum de Burghse Schoole, in de vleugelbunker en bij bakkerij Sonnemans in Burgh.

De commandobunker bij Burgh is in de zomermaanden zaterdags geopend voor publiek.
De commandobunker bij Burgh is in de zomermaanden zaterdags geopend voor publiek. © Ernesta Verburg
Gebruikersavatar
tim
Berichten: 3124
Lid geworden op: 18 feb 2008, 21:50
Locatie: scheveningen
Contacteer:

Re: PZC Jeroen ontrafelt

Bericht door tim »

Leuk!
Iknwas laatst bij die bakker, best leuke spulletjes heeft ie daar liggen/staan :D
Zur aktiven panzerabwehr stehen langs der HKL zahlreiche geschutze und panzerbrechende waffen zur verfugung
Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”