Opening herinneringsroute voor fietsers bij vliegveld Valkenburg

Krantenknipsels, TV-tips, websites
Plaats reactie
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3750
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Opening herinneringsroute voor fietsers bij vliegveld Valkenburg

Bericht door AvB »

Met de onthulling van een informatiepaneel en korte fietstocht door de wethouders Wassenaar (Wassenaar) en Knape (Katwijk) en burgemeester De Lange als voorzitter van Erfgoedlijn Atlantikwall is maandag de herinneringsroute Vliegveld Valkenburg geopend. De Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg voert de fietser ruim veertien kilometer langs historische plaatsen en cultureel erfgoed zoals de tankgracht, een restant van de Atlantikwall en het barakkendorp.

Route langs historische locaties

De fietsroute voert langs gedenkwaardige delen van Nederlands militair erfgoed en de Atlantikwall, de verdedigingslinie die door de Duitsers is gebouwd en loopt van Noorwegen tot aan de Spaanse grens.
Overblijfselen zoals de tankgracht, het voormalige barakkendorp en de voormalige tankmuur brengen een historisch verleden in beeld. Onderdeel van de route is ook het bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg. Hier is het roemruchte verleden van het vliegveld te bewonderen. Van de bezetting door de Duitsers in 1940, het Vrouwen Vredeskamp in 1982 tot aan de permanente sluiting in 2006.
Jacco Knape (wethouder Cultuur Katwijk) is blij dat dat de route alsnog geopend is. “De opening maakte eigenlijk onderdeel uit van de festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid. Helaas werden deze festiviteiten vanwege corona uitgesteld. Gelukkig kunnen we vandaag alsnog de eerste meters van dit bijzondere stuk erfgoed kunnen afleggen.”

Veelzijdig gebied

Wethouder Kees Wassenaar (Cultureel Erfgoed) benadrukt in zijn toespraak de bijzondere aspecten van het gebied. “We staan hier in een gebied met een rijke historie, maar tegelijk ook in een heel dynamisch gebied. Aspecten als natuur, milieu, woningbouw en verkeer spelen hier een belangrijke rol. Een aspect wat er tot nu toe wat bekaaid is afgekomen, is het erfgoed, de historie van dit gebied, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Het vormt de aanleiding waarom wij hier nu staan.”

De fietsroute is tot stand gekomen met steun van de provincie Zuid-Holland en de Erfgoedlijn Atlantikwall. Hierdoor is het mogelijk geworden onderzoek te doen naar de rijke cultuurhistorie van het gebied en wat daar van over is. De gemeenten Katwijk en Wassenaar hebben samen het initiatief genomen om het erfgoed beter voor het voetlicht te brengen. De route voert door het Nationaal Park Hollandse Duinen, dat als doel heeft waardevol landschap te verankeren.

De fietsroute is te vinden op de gemeentelijke websites van Katwijk en Wassenaar.
Bron: https://erfgoedstem.nl/opening-herinner ... alkenburg/

De folder is hier te downloaden. https://www.wassenaar.nl/vrije-tijd-was ... naar_3895/
Nicht ärgern - Nur wundern!
Gebruikersavatar
wattman
Berichten: 1035
Lid geworden op: 25 feb 2008, 21:06
Locatie: Dutch Metro-land

Re: Opening herinneringsroute voor fietsers bij vliegveld Valkenburg

Bericht door wattman »

Mooi dat er zoveel aandacht aan het barakkenkamp wordt besteed in die folder. Helaas als het aan Dunea ligt gaat een groot deel van de barakken aan de kustzijde afgebroken worden. Over het gebouw dat op het kaartje wordt aangeduid als magazijn heeft een lokale liefhebber mij gezegd dat dat oorspronkelijk de paardenstal is geweest. Na de oorlog is daar flink aan verbouwd. Interessant is het gebruik van houten betimmering om het een 'Heimat' uitstraling te geven. Helaas is het grootste deel daarvan verloren gegaan.
B20200321_0055.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
tim
Berichten: 3021
Lid geworden op: 18 feb 2008, 21:50
Locatie: scheveningen
Contacteer:

Re: Opening herinneringsroute voor fietsers bij vliegveld Valkenburg

Bericht door tim »

Wel mooi van formsteine :idea:
Zur aktiven panzerabwehr stehen langs der HKL zahlreiche geschutze und panzerbrechende waffen zur verfugung
Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”