Ambitieus Kazemattenmuseum heeft snel extra handen nodig

Krantenknipsels, TV-tips, websites
Plaats reactie
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3625
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Ambitieus Kazemattenmuseum heeft snel extra handen nodig

Bericht door AvB » 18 mar 2019, 16:57Liefst zeventienduizend mensen brachten vorig jaar een bezoek aan het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand: een record. Dit jaar worden er nog meer bezoekers verwacht en om die stroom bezoekers in goede banen te leiden, zijn extra handen nodig. En snel ook: op 1 april opent het museum de deuren voor een nieuw seizoen.

Met 65 extra openingsdagen wordt alvast ingespeeld op de steeds groter wordende bezoekersstroom. ,,Acht jaar geleden zaten we jaarlijks op zo’n twaalfduizend bezoekers en nu verwachten we er wel achtduizend meer”, zegt Anne van Schepen, vrijwilliger bij het museum. ,,Dat komt onder andere doordat het flink drukker is geworden op de Afsluitdijk.”

Want met de opening van het Wadden Center en de toekomstige aanleg van een vismigratierivier, neemt het aantal mensen dat Kornwerderzand bezoekt verder toe. Daar profiteert het Kazemattenmuseum van.

Acht jaar geleden zaten we jaarlijks op zo’n twaalfduizend bezoekers en nu verwachten we er wel achtduizend meer

Van Schepen: ,,Maar we merken ook dat de interesse in de Tweede Wereldoorlog groeit. Nieuwe generaties willen er meer van weten. Er zijn steeds minder ouderen die erover kunnen vertellen en in die behoefte aan kennis vervult het museum een belangrijke rol. Ook komen er veel bezoekers uit Canada en Duitsland.”
25 extra vrijwilligers

Dat betekent wel dat er meer vrijwilligers nodig zijn. Het museum kan nu rekenen op zo’n tachtig vrijwilligers, maar hoopt er dit jaar nog 25 bij te krijgen. Daarom wordt volgende week zaterdag een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden georganiseerd.

,,Onze vrijwilligers zijn hondstrouw en stoppen alleen als het echt niet anders kan”, zegt Van Schepen. ,,Maar we kunnen op alle vlakken extra mankracht gebruiken. Mensen die rondleidingen willen geven, die kunnen helpen in de onderhoudsploeg en die bezoekers willen opvangen bij de kassa.”

Het Kazemattenmuseum draait volledig op de inzet van vrijwilligers en ontvangt geen subsidie. Volgens Van Schepen is dat uitzonderlijk in de museumwereld. ,,Er wordt nogal eens met verbazing op gereageerd, maar zo doen we het al jaren. En we zijn ambitieus, want we gebruiken nu slechts vijf van de zeventien kazematten bij Kornwerderzand. We kunnen dus nog uitbreiden en ook andere bunkers gaan gebruiken.”

Infrastructuur

Die bunkers liggen aan de noordkant van de Afsluitdijk, terwijl de vijf kazematten van het museum zich aan de zuidkant bevinden. Het gebruik ervan zou volgens Van Schepen wel wat logistieke problemen met zich meebrengen. ,,Dat is voor ons sowieso al de grootste uitdaging, want om het museum te bereiken moeten mensen via allerlei trappen en bruggen aan de goede kant van de weg komen. Hun auto moeten ze namelijk aan de overkant parkeren. Mochten de schutsluizen in de toekomst worden verbreed, dan hopen we dat ook de omliggende infrastructuur wordt aangepakt.”

We zijn ambitieus, want we gebruiken nu slechts vijf van de zeventien kazematten bij Kornwerderzand. We kunnen dus nog uitbreiden

Dat is voorlopig toekomstmuziek, maar het museum heeft de afgelopen tijd zelf al wel veranderingen doorgevoerd. Van Schepen: ,,We hebben een nieuwe tentoonstelling over de Atlantikwall en drie kazematten zijn helemaal opnieuw ingericht. Daarnaast hebben we een speciaal voor Kornwerderzand bedacht zoeklicht, dat werkt met spiegels, nagebouwd. Dat zou hier al voor de Tweede Wereldoorlog geplaatst worden, maar moest door de Duitsers worden geleverd. Dat paste in 1939 niet in hun plannen. Wij zijn dus klaar om de bezoekers te verwelkomen. En dat geldt ook voor nieuwe vrijwilligers.”
Bron: https://frieschdagblad.nl/2019/3/15/amb ... gle.com%2F
Nicht ärgern - Nur wundern!

Gebruikersavatar
WimVe
Berichten: 1416
Lid geworden op: 13 aug 2009, 09:00
Contacteer:

Re: Ambitieus Kazemattenmuseum heeft snel extra handen nodig

Bericht door WimVe » 18 mar 2019, 18:06

En die extra vrijwilligers moeten zich zeker op diezelfde dag melden bij de balie ?

Gebruikersavatar
rony
Berichten: 1734
Lid geworden op: 13 nov 2010, 16:46
Locatie: Brecht / België

Re: Ambitieus Kazemattenmuseum heeft snel extra handen nodig

Bericht door rony » 18 mar 2019, 18:08

Niks voor jou Arthur om die laatste 8000 te gidsen?
I'll Come Back.
Gr
rony.

Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3625
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Ambitieus Kazemattenmuseum heeft snel extra handen nodig

Bericht door AvB » 19 mar 2019, 07:53

Als ik dichterbij had gewoond was ik zeker vrijwilliger geworden. Het is een prachtige club mensen en een hele mooie museumlocatie.
Nicht ärgern - Nur wundern!

Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”