Kunstvereeniging Katwijk wil zichtbare Atlantikwall naast DunaAtelier op Duinplein

Krantenknipsels, TV-tips, websites
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3625
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Kunstvereeniging Katwijk wil zichtbare Atlantikwall naast DunaAtelier op Duinplein

Bericht door AvB » 26 feb 2018, 15:22

Stekend met een lange ijzeren stang zoekt Jack Vlieland in het hellende duintalud bij het Duinplein aan de Boulevard naar weerstand. Even verderop geeft Laurens ten Hove van het bedrijf Schaddé van Dooren zijn kraanmachinist aanwijzingen. Met grote bakken schept hij het duinzand uit het talud. Ten Hove graaft met de schop vervolgens verder, totdat hij op een harde ondergrond stuit.

Gevonden, blijkt even later, als de machinist met zijn bak voorzichtig nog een flinke hoeveelheid zand van het betonnen oppervlak afschraapt. Een deel van de Duitse Atlantikwall wordt zichtbaar, de verdedigingsmuur die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog bouwden langs de kust vanaf Noorwegen tot aan de grens van Spanje. Daar waren Vlieland en Ten Hove naar op zoek.

Vlieland, voorzitter van de Kunstvereeniging Katwijk, wil graag een deel van die Atlantikwall bloot leggen, zodat mensen die kunnen zien. 'In Katwijk is niets meer te zien van de oorlog. Door een stuk Atlantikwall zichtbaar te maken en met informatieborden willen we over dat verleden vertellen.'

Het idee bruiste bij hem op tijdens de jaarlijkse Bunkerdag. In tal van kustplaatsen zijn dan bunkers te bezichtigen. 'Hier niet. Wij moeten het doen met een film.'

Verhuizing


De gekozen plek is niet willekeurig, want de Atlantikwall ligt over de hele lengte van de Boulevard. Na de oorlog heeft de toenmalige gemeente die muur voorover gekanteld in een gegraven sleuf. Dat was goedkoper dan de hele muur te slopen en af te voeren.

Vlieland gaat met zijn kunstpaviljoen DunaAtelier binnenkort verhuizen naar het Duinplein. Op dat plein wordt eerst een kelder gegraven, waarop in het voorjaar het huidige houten gebouw vanaf de Boulevard daar naartoe wordt verhuisd.

De kunstvereeniging wil van dat pleintje naast het parkeerterrein ten zuiden van voormalige restaurant De Zwaan graag een kunst- en cultuurplein maken. Onderdeel daarvan kan volgens Vlieland het zichtbare cultuurhistorisch monument Atlantikwall zijn.

Hij heeft zijn plan voorgelegd aan de gemeente. Die is ook enthousiast, maar er moet nog wel het nodige worden onderzocht, voordat er een beslissing over genomen kan worden. Een ambtenaar was afgelopen dinsdagochtend bij de opgraving aanwezig.
Bron: https://www.allesoverkatwijk.nl/nieuws/ ... -duinplein
Nicht ärgern - Nur wundern!

Plaats reactie

Terug naar “Oorlogen en Fortificaties in de media”