Pagina 1 van 1

Grebbelinie

Geplaatst: 17 okt 2011, 09:59
door Bert Rietberg
Het onderwerp Grebbelinie mag m.i. niet ontbreken in deze categorie fortificaties. Uiteraard komen we de linie al wel tegen als Valleistelling, elders op dit forum. De linie werd aangelegd vanaf november 1744 en werd in 1799 min of meer voltooid. Vandaar dat dit onderwerp eigenlijk in twee periodes van dit forum zou passen. Kenmerkend voor de aanleg was dat men driftig aan de slag ging wanneer er internationale spanningen waren, maar de spades onmiddellijk liet vallen wanneer er een verdrag in het verschiet lag.

Het lijstje met werkzaamheden
1744-1745 (vanwege Oostenrijkse Successieoorlog)
1785-1786 (Marmietenoorlog of Keteloorlog, een oorlog die afgezien van een schot in de Oostenrijkse soepketel niet op gang zou komen)
1794-1795 (Franse inval)
1799-1800 (dreiging van invasie)

Op diverse plaatsen in de linie zijn de oude fortificaties weer onder profiel gebracht en er liggen plannen voor o.a. de Post bij Lambalgen (Woudenberg), het Fort aan de Buursteeg(Renswoude/Veenendaal) en het Hoornwerk aan de Grebbe(Rhenen)

Op http://www.grebbelinie.nl is de stand van zaken rond de diverse projecten te volgen. Op dit moment is er een enquete over de website: een mooi moment om aan te geven wat vooral zo moet blijven en wat er nog aan de website ontbreekt. Het invullen kost een minuut of 3 en is anoniem. Bezoekers van dit forum zullen dat invullen vermoedelijk niet doen vanwege de beloofde koffie met gebak. Mag wel!