Informatie werking Tigerstelling gezocht april 1945

De Stützpunktgruppe Terschelling
Plaats reactie
Piet1987
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 feb 2022, 13:30

Informatie werking Tigerstelling gezocht april 1945

Bericht door Piet1987 »

Beste lezers,

Ik ben nieuw hier en ook nieuw met de materie. Ik hoop dat jullie mij de 'beginnersvragen' willen vergeven en mij hopelijk verder kunnen helpen.

Ik ben op onderzoek naar een wapendropping in Tzum, Friesland, (mijn woonplaats) in de nacht van 10 op 11 april 1945. (vier dagen voor de bevrijding daar) Op de retourvlucht van de Stirling mkIV 196th squadron terug naar huis, Shepard's Grove airfield, stortte het toestel rond 0:30 neer. De exacte locatie is onbekend, sommige bronnen spreken over waddenzee, andere noordzee, maar naar alle waarschijnlijkheid in de buurt van West-Terschelling.

Er wordt erbij vermeld dat dit vermoedelijk door Flak geschut van de Tigerstelling is gedaan. (Duitse jagers waren waarschijnlijk niet meer actief op Leeuwarden, of deze regio, zo vlak voor de bevrijding?)

Kan iemand mij vertellen hoe dit in zijn werk kan zijn gegaan? Dus hoe, en met welke onderdelen werd het vliegtuig gespot, welke onderdelen werden vervolgens aangestuurd en voerden de beschieting uit (flak of jagers?) En zijn er ook archieven (bekend) waar hierover meer informatie te vinden is? Bijvoorbeeld de registratie van het neerhalen, de crash locatie, of andere informatie/verslagen hierover? En zo ja, waar zijn die te vinden?

Het zou heel fijn zijn als iemand mij verder op weg kan helpen. Alle informatie is welkom. Mocht deze vraag, hier niet thuis horen, of niet op de goede plek staan, mijn excuses hiervoor.

Alvast hartelijk dank!
Met vriendelijke groet,
Piet Leijstra
Gebruikersavatar
maarten-stahlbeton
Berichten: 1234
Lid geworden op: 20 feb 2008, 22:16
Contacteer:

Re: Informatie werking Tigerstelling gezocht april 1945

Bericht door maarten-stahlbeton »

Hoi Piet,

Over de luchtoorlog en de werkingen van de Duitse radarsystemen kan ik je de website http://www.gyges.dk/Himmelbett.htm aanraden. De helaas inmiddels overleden Deense oud-officier heeft op zijn site geprobeerd de diverse technieken te omschrijven. Het is erg technisch en droge stof, maar zeer interessant om het begin van de radar in praktijk gebracht te zien worden.

Helaas zijn er van de Luftwaffe weinig archieven bewaard gebleven over de luchtoorlog. Uit het begin van de oorlog zijn er nog wel enige documenten te vinden in enkele archieven, maar het materiaal van zo laat is helaas bijna allemaal verdwenen.

Je zou kunnen proberen contact op te nemen met de SGLO, deze zijn gespecialiseerd in de luchtoorlog boven Nederland en hebben waarschijnlijk goede kennis over de archieven die er nog zouden kunnen zijn.
Lord of the Ringstand
Renev
Berichten: 135
Lid geworden op: 26 okt 2009, 12:14
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Informatie werking Tigerstelling gezocht april 1945

Bericht door Renev »

Hi Piet,
Ik zou proberen het boekje van Peter van Leeuwen te pakken te krijgen over de Tigerstelling. Is nog wel her en der verkrijgbaar bij www.boekwinkeltjes.nl of bij www.fliegerhorstdeelen.nl /(DRG.nl) .
Verder is er via google op duizenden plekken de info te vinden; zelfs nu nog. Teveel om dat even op te noemen.
succes,
Rene Voulon

PS nog even achteraf gecheckt: er zijn er NU nog 3 verkrijgbaar. Prijs was indertijd iets van 11.50,-
Plaats reactie

Terug naar “Stp.Gr. Terschelling”