Zossen / Wunsdorf / Kummersdorf ten zuiden Berlijn.

Algemene discussie over Duitse fortificaties
Plaats reactie
bunkerspecht
Berichten: 27
Lid geworden op: 19 okt 2017, 17:30

Zossen / Wunsdorf / Kummersdorf ten zuiden Berlijn.

Bericht door bunkerspecht »

Zossen was de locatie van het Oberkommando des Heeres OKH en voerde vanuit hier het bevel over de Wehrmacht.
Zossen ligt te midden van een van oudsher militair gebied. Kazernes uit de keizertijd zijn door de Nazi’s flink uitgebreid: met daarbij o.a. de Schiessbahn Kummersdorf, Prufstand Werner von Braun (verrichtte hier de eerste experimenten met z’n raketten), Eisenbahnpioniersversuchs- und Ubungsgelande, Versuchsstelle furs Kraftfahrt (waar de Maustank ontwikkeld wordt). Na de Duitse capitulatie nemen de Sovjets alles over en wordt het enorme gebied de grootste Sovjet legerbasis buiten de Sovjet Unie en is verboden terrein: die verbotene Stadt / little Moscow. Zelfs de aanwezige Sovjetmilitairen mochten alleen hun eigen werkgebied betreden. Al het andere terrein was voor hen net zo verboden als voor de DDR burger. Met een dagelijkse treinverbinding op Moskou.
Achter het voormalige Haus der Offiziere/Wunsdorf wordt door de Sovjets een fors rond bouwwerk gebouwd met hierin een immens panorama met de heroïsche verovering van de Reichstag als onderwerp. Verplichte excursie voor de hier gelegerde Sovjetsoldaten. De Sovjets hebben bij hun vertrek uit Duitsland het panorama willen aanbieden aan de provincie Brandenburg: deze had totaal geen interesse. Geen vooruitziende blik want dit zou een behoorlijke toeristische trekpleister geweest zijn. ”Dan nemen we ook dit maar mee”, was de Sovjet reactie. Het schilderij is opnieuw als panorama (zelfs nog wat vergroot) opgebouwd in de geboorteplaats van de veroveraar van Berlijn, maarschalk Zjoekov.
Sinds het vertrek van de Sovjets probeert men het een en ander aan projectontwikkelaars te slijten, wat slechts ten dele lukt. Sommige kazernes zijn succesvol omgebouwd tot appartementen, welke in trek zijn bij gezinnen , die landelijk willen wonen en werkzaam zijn in Berlijn. Het overgrote deel van het terrein ligt stilletjes aan te vergaan en wordt steeds meer ingepakt in het groen. Officieel verboden gebied. Overal afrasteringen en hekken en door de week wordt er wel degelijk gecontroleerd. Ook ik ben betrapt, een heel stichtelijk verhaal werd afgestoken, maar uiteindelijk werd 3 uur excursietijd aangeboden tegen betaling van €10 met daarbij de afspraak de bouwwerken niet te betreden.

Vanuit Zossen zelf wordt door de Duitse legerleiding de nodig plannen om Europa te veroveren gesmeed en gecoördineerd. Hitler had weinig op met veel van zijn generaals, is nooit in Zossen geweest. Toen hij alle macht naar zich toegetrokken had, ging uiteindelijk alles via hem. Militairen in Zossen spelen een rol bij de aanslag op Hitler (20-7-1944) .
Maybach I en II bestonden uit respectievelijk 12 en 11 als Waldhaus gecamoufleerde bunkers. Beide complexen zijn door de Sovjets –overeenkomstig geallieerde afspraken- opgeblazen. Van Maybach II is weinig meer over maar Maybach I ligt er nog steeds fotogeniek bij. De enorme ondergrondse communicatiebunker Zeppelin, van waaruit men verbindingen had met de legers in heel bezet Europa, wordt allereerst door de Sovjets leeggeroofd, vergeefs geprobeerd het op te blazen, wordt verwaarloosd (staat grotendeels onder water) en wordt vervolgens door de Sovjets in de sfeer van de Koude Oorlog verbouwd tot een atoombomveilige communicatiebunker.
De Bucher- und Bunkerstadt Wunsdorf organiseert diverse excursies. Beetje geluk hebben wie je als gids mee krijgt; scheelt nogal. Hoewel, de info blijft op z’n Duits enorm. 1x per jaar kan je op eigen gelegenheid de Zeppelinbunker in en krijg je de hele dag de tijd om elke m2 te verkennen.
Jammer dat het foto’s toevoegen niet lukt.

Jo_123
Berichten: 54
Lid geworden op: 15 okt 2016, 17:34

Re: Zossen / Wunsdorf / Kummersdorf ten zuiden Berlijn.

Bericht door Jo_123 »

Jammer dat foto's posten je niet lukt, de locatie is echt bijzonder. Staat ook nog op mijn wensenlijst.

bunkerspecht
Berichten: 27
Lid geworden op: 19 okt 2017, 17:30

Re: Zossen / Wunsdorf / Kummersdorf ten zuiden Berlijn.

Bericht door bunkerspecht »

Lang geduurd. Toch nog wat foto's van Maybach I , een stukje van de ondergrondse ring rond Maybach I en de Zeppelinbunker.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie

Terug naar “Duitsland”