Fucksbau

Algemene discussie over Duitse fortificaties
Plaats reactie
bunkerspecht
Berichten: 27
Lid geworden op: 19 okt 2017, 17:30

Fucksbau

Bericht door bunkerspecht »

Fuchsbau nabij Berlijn.
Een hier aanwezig gangensysteem ten behoeve van bruinkoolwinning wordt vanaf 1942 door de Waffen-SS met inzet van 900 gevangenen uit het KZ Sachsenhausen flink onder handen genomen. Al in 1943 zijn er directe verbindingen met het OKW Zossen en Wolfsschanze. Vanaf 1944 lopen alle verbindingen van de SS over Fuchsbau.
De Sovjets verkrijgen het complex zonder enige strijd in handen. De Sovjets weten in mei 1945 het complex slechts deels op te blazen. Plunderingen door de lokale bevolking doen de rest. Fuchsbau komt niet eerder dan in 1960 weer in beeld. De DDR knapt het een en ander op en breidt het ondergrondse deel flink uit. Fuchsbau wordt een van de grootste atoombunkers van de DDR. De bunker dient als Zentrale Gefechtsstand 14 (ZGS-14) van de NVA-Luftstreitkrafte.
Alles super geheim en deze locatie bleef uit beeld bij de NAVO. Na de Wende neemt de Bundeswehr het in gebruik. De Sovjets krijgen wel gelegenheid om de door hun geleverde apparatuur, welke ze liever uit handen van de Navo willen hebben, te ontmantelen en mee te nemen naar de uiteenvallende Sovjet Unie. In 1994 verlaat ook de Bundeswehr deze locatie –alles blijft aanwezig in het complex- en de boel wordt verzegeld m.a.w. worden de ingangen volgestort met beton.
Vanaf 2005 slaagt men erin de bunker weer te betreden en worden er rondleidingen georganiseerd. Je komt overal, alles wordt toegelicht door een gids die hier zelf werkzaam is geweest. Alles is nog aanwezig zoals de Bundeswehr het heeft achtergelaten. Zeer hoog DDR gehalte aan apparatuur e.d.; de Bundeswehr heeft geen noodzaak gevonden verbeteringen toe te voegen. Rondleiding van 3 uur wordt 4 uur met als bezoekers vrijwel allemaal “Ossies” die wel eens met eigen ogen willen zien wat hier toch allemaal gebeurde. O.a. werd vanuit Fuchsbau alle sirenes in de DDR bediend en maandelijks getest. Hilariteit bij de bezoekers. Maar dat kennen wij ook (nog steeds).
Meer dan de moeite waard !
Helaas lukt het niet foto’s bij te voegen (raar, niet eerder moeite mee gehad). Komt nog wel, of zelf even zoeken op internet.

Gebruikersavatar
tim
Berichten: 2988
Lid geworden op: 18 feb 2008, 21:50
Locatie: scheveningen
Contacteer:

Re: Fucksbau

Bericht door tim »

Bedankt voor deze bijdrage, klinkt als een must see!
Zur aktiven panzerabwehr stehen langs der HKL zahlreiche geschutze und panzerbrechende waffen zur verfugung

bunkerspecht
Berichten: 27
Lid geworden op: 19 okt 2017, 17:30

Re: Fucksbau

Bericht door bunkerspecht »

Nog wat foto's.
De koepelvormige nooduitgang is het weinige zichtbare restant uit de tijd van de SS benutting van deze bunker.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie

Terug naar “Duitsland”