Commandopost hoofd Luchtbeschermingsdienst Wormer .

Algemene discussie omtrent de verschillende verdedingswerken
Plaats reactie
Jaap Waterreus

Commandopost hoofd Luchtbeschermingsdienst Wormer .

Bericht door Jaap Waterreus »

De gemeente Wormer is in 1940 een relatief kleine gemeente met ongeveer 5000 inwoners en een Luchtbeschermingsdienst ( LBD ) die bestaat uit 180 mensen verdeeld over 6 afdelingen. Dit zijn de waarschuwingsafdeling, brandweer, geneeskundige afdeling, politie, opruimingsafdeling en de gasverkenning- en ontsmetting afdeling.
De gemeente heeft de vaste kern van de LBD ondergebracht op de gemeentewerf aan de Dorpstraat 398. Op dat moment is de commandopost gevestigd in het Oosteind aan de Dorpstraat 87, maar men wil de commandopost verplaatsen naar een bestaand pand op de gemeentewerf.
Op 3 januari 1940 schrijft de rijksinspectie voor bescherming tegen luchtaanvallen een brief aan het gemeentebestuur van Wormer dat het pand aan de Dorpstraat 398 niet geschikt is om aan te passen als commandopost voor de Luchtbeschermingsdienst, wel wordt nog een aanbeveling gedaan om eventueel een kelderruimte hiervoor in te richten.
Op 11 april 1941 wordt nog overwogen om de openbare lagere school oost te verbouwen tot scherfvrije commandopost maar vanwege te hoge kosten (f 4000,-) besluit men een geheel nieuwe commandopost te bouwen centraal in het dorp aan de Dorpstraat 263. De kosten voor een te bouwen commandopost zijn voor rekening van de gemeente terwijl de drie aan te schaffen sirenes van het merk Federal Alarm Sirenes voor rekening van het rijk zijn .
Op 9 juni 1941 doet de rijkinspectie nog een aantal aanbevelingen waaraan een commandopost moet voldoen. Hierbij worden de richtlijnen schuilplaatsen 1938 aangehouden met betrekking tot stalen deuren, luiken en frisse luchtverversing.
Op 20 mei 1941 neemt de raad een besluit over een nieuw te bouwen commandopost voor de LBD. Het bestek en de voorwaarden zijn al eind september verstrekt aan 13 bouwbedrijven die hier op inschrijven.
Jacob Bus Cz uit Wormerveer heeft als laagste ingeschreven voor een bedrag van f 4250,-, de duurste was P. Korver uit Oost Knollendam met f 6448,-. Op 10 oktober wordt er een overeenkomst getekend tussen Jacob Bus en de gemeente Wormer als aanbesteder waarna men met de bouw kan beginnen .

De nieuwe commandopost .
Het gebouw heeft binnenmaten van 5x5 meter en een muurdikte van 44 cm en is geheel in baksteen opgetrokken met een betonnen dak, ondersteund door 4 stalen balken. Aan de voorgevel zit één raam, aan de rechterzijmuur een bovenlicht en aan de achterzijde 2 ramen en een nooduitgang op vloerniveau. De deur bevindt zich aan de voorzijde waarna men in gang komt met links een deur naar het toilet met granieten wasbak. Aan het eind van de gang is een deur waardoor men de grote kamer betreedt voor de ordonnansen met links in de kamer twee vaste kasten en in de achtergevel twee ramen waar tussen een gaskachel staat, aan de linker muur is plaats voor een aantal telefoontoestellen. Vanuit de ordonnansenkamer kan men via een deur in de kamer komen van het hoofd van de LBD die hier kantoor houdt. De binnenmuren zijn 22 cm dik en de ramen zijn voorzien van drie centimeter dikke stalen luiken om bescherming te bieden tegen rondvliegend puin en scherven.

Gebruik .
Nadat het gebouw is opgeleverd, is het nooit als commandopost gebruikt. Wel enige jaren als opslagplaats voor gevonden droptanks van geallieerde vliegtuigen die hun brandstoftanks afwierpen rond Wormer en Jisp. Vele jaren na de oorlog werden de binnenmuren gesloopt en werden in de voorgevel twee houten garagedeuren geplaatst waardoor het nu nog steeds als garage wordt gebruikt. Opvallend is dat aan de achterzijde nog steeds de plaatstalen blinderingplaten voor de ramen zitten en eveneens het plaatstalen nooduitgang luik nog aanwezig is.
Een onopvallend gebouwtje nu, met een bijzondere geschiedenis.
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 4102
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Commandopost hoofd Luchtbeschermingsdienst Wormer .

Bericht door AvB »

Mooi verhaal Jaap. Zo kan een onopvallende garage toch een interessante geschiedenis hebben!
Nicht ärgern - Nur wundern!
Plaats reactie

Terug naar “Nederlandse Fortificaties algemeen”