militair Muiden

Algemene discussie omtrent de verschillende verdedingswerken
Plaats reactie
snafuperman
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 okt 2017, 19:58

militair Muiden

Bericht door snafuperman »

Beste,

zoals ik in mijn "welkoms" post heb aangegeven wil ik informatie verzamelen over de vesting Muiden en randzaken. Dus hier gaan we:

Sinds de bouw van het Muiderslot in de 13e eeuw speelt Muiden een rol in de militaire geschiedenis van Nederland. In en rond Muiden zijn vestingwerken te vinden die gerelateerd zijn aan de belangrijkste Nederlandse verdedigingslinies, van middeleeuwen tot het interbellum. In de bijlage heb ik een overzicht geplaatst van de verschillende bouwwerken:
plan muiden overview jpeg.jpg
A) muiderslot (middeleeuwen, vanaf 1296 )
B) vesting muiden (oude en nieuwe hollandse waterlinie, vanaf 1672)
C) optioneel: de kruitfabriek (vanaf 1702)
D) forteiland Pampus ( stelling van amsterdam, vanaf 1887)
E) kazematten muiden+veldstelling Hakkelaarsbrug-Uitermeer (optioneel: fort Coehorn muiderberg), vanaf 1930's
F) optioneel: radarstation seeadler , vanaf 1943

Ik wil een site/werkstukje maken waarin ik van elk van deze werken informatie verschaf, het liefst op gedetailleerd niveau. Mijn plan is om alles te laten "groeien" op een gratis site en in een volwassen stadium te verhuizen naar een eigen domein. De link naar de "opgroeisite" geef ik vrij zodra ik tevreden ben over het basisniveau.

Ik heb al wat voorwerk gedaan in het NIMH, nationaal archief en ben menigmaal in de verschillende musea in Muiden geweest. Extra informatie is natuurlijk altijd fijn, dus als je mij kan/wil helpen hoor ik het graag. Specifieke vragen over onderwerpen komen vast en zeker bovendrijven als de hoeveelheid informatie groeit.

Graag hou ik jullie in dit topic op de hoogte van de voortgang, hopelijk minimaal 2 wekelijks. Ik zie uit naar jullie goede tips/ideeën en informatie,

Tjado

bronnen plaatjes overzicht:
-NIMH (https://nimh-beeldbank.defensie.nl/)
-nationaal archief (http://www.nationaalarchief.nl/)
-Guus Kroon (http://www.ham-muiden.nl/)
-radarstation seeadler (http://www.radarstation.nl/nl/bouw/index.php)
-de krijgsman (https://dekrijgsmanmuiden.nl/)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Dikkieturf
Berichten: 1056
Lid geworden op: 21 apr 2011, 05:52
Locatie: Provincie Utrecht
Contacteer:

Re: militair Muiden

Bericht door Dikkieturf »

Hallo Tjado,

Als je deze link volgt kom je in de map Muiden van mijn archief. Daar is wel e.e.a. te vinden.

https://dikkieturf.stackstorage.com/s/dEDQbHgIiW8ebXk

Als je aanvullende informatie wil vinden kijk dan eens op mijn website. Daar staat veel over de Waterlinie algemeen dat ook op Muiden van toepaassing is:

http://encyclopedie-van-de-waterlinie.123website.nl

Groet,

Dikkieturf
Foto's, tekeningen en documenten van de Waterlinie kunt u kosteloos opvragen via een PB. Stuur dan wel FFFFFFFFFFF je mailadres mee!
Gebruikersavatar
svdb10
Donateur
Donateur
Berichten: 834
Lid geworden op: 20 jan 2009, 10:54
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: militair Muiden

Bericht door svdb10 »

Interessant initiatief Tjado.
Ik denk dat je vooral heel goed van tevoren moet bedenken wat jouw site nog toe gaat voegen aan het groot aantal goede en gedetaileerde sites die er al zijn en het onderwerp óók raken (Stelling van Amsterdam, NHW, site van fort Pampus, Dirk's geweldige archief en naslagwerken...). Hou goed voor ogen wat jouw toegevoegde waarde dan wel 'unieke' invalshoek gaat worden. Dat voorkomt dat je alleen maar info van andere sites kopieert.

Maar succes! Ik ga jouw site zeker geïnteresseerd volgen. Benieuwd of je nog wat (voor mij) nieuwe informatie weet te brengen!
Sander
https://3dfort.wordpress.com: Forten, bunkers en historisch geschut getekend
snafuperman
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 okt 2017, 19:58

Re: militair Muiden

Bericht door snafuperman »

Hi,

hier mijn eerste artikel. Bedankt voor het advies en alle data. Het artikel is nu wat kort: ben ook druk met het opbouwen van algemene kennis. Ik denk het volgende toe te kunnen voegen aan alles wat er al is:
-ik doe het in het engels, zodat ook niet Nederlanders erover kunnen lezen/leren
-ik wil ook graag wat meer benadrukken tegen welke dreiging de werken ontworpen zijn, i.p.v. alles vooral vanuit het "wat is er gebouwd" perspectief te bekijken.

Graag hoor ik wat jullie ervan vinden.

Groet,

Tjado

download/file.php?mode=view&id=29690&si ... def3322f8d
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Rene Ros
Berichten: 681
Lid geworden op: 19 feb 2008, 23:33
Locatie: Weesp
Contacteer:

Re: militair Muiden

Bericht door Rene Ros »

svdb10 schreef: 21 okt 2017, 19:48 Interessant initiatief Tjado.
Ik denk dat je vooral heel goed van tevoren moet bedenken wat jouw site nog toe gaat voegen aan het groot aantal goede en gedetaileerde sites die er al zijn en het onderwerp óók raken (Stelling van Amsterdam, NHW, site van fort Pampus, Dirk's geweldige archief en naslagwerken...).
Dat wou ik ook zeggen... :-)
Je kan ook beginnen met bijdragen aan websites van anderen.

Mvg,
René
Gebruikersavatar
svdb10
Donateur
Donateur
Berichten: 834
Lid geworden op: 20 jan 2009, 10:54
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: militair Muiden

Bericht door svdb10 »

snafuperman schreef: 27 okt 2017, 17:13 hier mijn eerste artikel. ... Graag hoor ik wat jullie ervan vinden.
Hallo Tjado,
Ik heb jouw artikel doorgelezen. Zonder te willen beweren dat je ONgelijk hebt (daarvoor ontbreken mij domweg de bronnen) heb ik wel de volgende opmerkingen:

- Je begint met een vergelijking van het schootsveld van verschillende soorten 24cm geschut. Naar mijn weten heeft in de besproken periode in beide kustbatterijen alleen 24cmL35 gestaan, dus het schootsveld van andere soorten geschut lijkt me niet zo relevant. Dan had je immers net zo goed het schootsveld van andere (zwaardere) geschutstypen op kunnen nemen die op dat moment op de markt waren.
- Je maakt m.i. niet duidelijk waarom het nodig was een apart fort te bouwen. Waarom volstond niet om bijv. beide bestaande kustbatterijen uit te breiden (meer kanonnen) dan wel uit te rusten met één of meerdere pantserkoepels ("onuitdoofbaar vuur") zwaar geschut met voldoende reikwijdte?
- In de meeste discussies over fort Pampus wordt de grote invloed van de publieke opinie genoemd, die uiteindelijk zwaarder zou hebben gewogen dan het militaire belang. Die mis ik in jouw verhaal. Is dat een bewuste keuze?
- Uit het artikel kan ik moeilijk afleiden of dit jouw mening is, ofwel is afgeleid/overgenomen uit 'officiele' bronnen. Ik krijg de indruk van het eerste, mede omdat jij geen echte bronnen noemt die iets roepen over de rationale van de onstaansgeschiedenis van Pampus.

En nog een paar losse opmerkingen van mijn kant over dit onderwerp:
- Het uitschakelen van (verouderd) geschut opgesteld in een aarden kustbatterij van een schip bleek zelfs in WOI nog een hele lastige opgave toen een tiental (redelijk) moderne geallieerde oorlogsschepen probeerde de Dardanellen te forceren. Mocht je hier meer over willen weten, dan raad ik je aan het boek "The Defence of the Dardanelles: From Bombards to Battleships" van Michael Forrest te lezen.
- omdat de vuurkracht van de kanonnen destijds nogal laag was (en zeker niet elk schot raak was) had je vrij véél stukken nodig om een vijand die probeerde langs de kustbatterijen te varen tegen te houden. Het is twijfelachtig of de 2x3 stukken in beide kustbatterijen voldoende zouden zijn geweest om meerdere gepantserde schepen die op hoge snelheid op zouden stomen richting Amsterdam tegen te houden.

Mvgr Sander
https://3dfort.wordpress.com: Forten, bunkers en historisch geschut getekend
snafuperman
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 okt 2017, 19:58

Re: militair Muiden

Bericht door snafuperman »

hallo,

na een jaartje weer eens bericht: druk druk. Ik kwam dit verslag tegen: http://marijkebeek.nl/wp-content/upload ... esting.pdf. Weet niet of jullie hem al kennen, maar kon hem zo snel niet vinden in het archief van dikkieturf. Het bevat een mooi overzicht van hoe de vesting eruit heeft gezien voordat het zijn huidige vorm aannaam. Met goede bronvermelding waar de kaartjes vandaan komen. wellicht is de focus leggen op de ontwikkeling van de omgeving een leuke insteek voor mij projectje?!

Groet,

Tjado
Plaats reactie

Terug naar “Nederlandse Fortificaties algemeen”