Volgens mij hebben we het hier over noodzetel Groningen.
Ontwikkeld/gebouwd in de periode 1968-1976. Gelegen onder een gebouw voor Sociale Zaken, hoofdgebruiker uiteindelijk Verkeer en Waterstaat.
Entree begin jaren ’80 verbouwd (de ‘hellingbaan’) en eind jaren ’80 overgegaan naar de PTT. In 2012 met bovenbouw gesloopt.
Gebouwd volgens de principes van het noodzetelplan (een ‘Mierenhoop’, capaciteit uiteindelijk 117 i.p.v. 100 personen)
Zie:
https://repository.overheid.nl/frbr/sgd ... 002223.pdf
En dan blz. 25 (teksten tussen haakjes toegevoegd):
‘Behalve aan de behoefte aan centra civiele verdediging is ook aandacht geschonken aan de noodzaak tot het zo goed mogelijk beschermd onderbrengen van departementale organen, op nationaal en provinciaal niveau. Ten einde in de daarvoor benodigde beschermde werkruimten te voorzien is een noodzetelplan opgesteld, dat in een eerste fase van circa zeven jaar (gerekend vanaf 1967) gericht is op de bouw en inrichting van circa 25 noodzetels. Gerekend wordt op een zevental noodzetels op nationaal niveau, waarin de meest vitale diensten van de overheid hun taak kunnen voortzetten (dus in Den Haag), terwijl de overige noodzetels, verspreid over het land, voor de gezamenlijke onderbrenging van de rijksinstanties in de provincies zijn bestemd. De noodzetels worden gebouwd volgens twee standaardtypen ruimte biedend aan respectievelijk ca. 100 en ca. 60 personen. Een noodzetel voor ca. 100 personen (‘Mierenhoop’ zoals b.v. Groningen en Zwolle) zal onderdak en werkruimte bieden aan een beleidskern van 60 personen, geassisteerd door verbindingspersoneel, administratief personeel en verzorgingspersoneel. In een noodzetel voor ca. 60 personen (‘Hoenderhok’ zoals b.v. Amsterdam, Rotterdam en Tilburg) is plaats voor een beleidskern van 35 personen met toegevoegd personeel. De bouw van deze noodzetels zal geheel door het Rijk worden gefinancierd.’ (toen het noodzetelplan midden jaren ’80 gestopt werd had men, volgens de principes van het plan, uiteindelijk 12, en 1 die niet tot de oorspronkelijke 25 behoorde, gerealiseerd)
Groet, Erik