De Gouden Betonmolen 2018

De jaarlijks terugkerende prijs voor de erkenning van opvallende ondernemingen, gerelateerd aan fortificaties.
Gesloten
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3868
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door AvB »

Beste leden van het Fortificatieforum,

Lees dit bericht goed door want er zijn een paar wijzigingen in het nominatiebeleid doorgevoerd.

Vorig jaar hebben we geen overhandiging gehad van onze mooie Gouden Betonmolen. Ondanks diplomatieke pogingen heeft Rudi Rolf besloten de prijs niet ontvangst te nemen. Zijn bescheidenheid siert hem ergens. Maar er is in de fortificatiewereld veel gebeurd het laatste jaar. Initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond en er komt steeds meer aandacht voor militair erfgoed. Zie bijvoorbeeld het succes van de Bunkerdag.

Om uw geheugen op te frissen zijn hier de eerdere winnaars:
2007: Regelbau 143 bij de Oranjemolen te Vlissingen van de Stichting Bunkerbehoud
2008: Vervallen, omdat de prijs pas kort bestond en nooit officieel is overhandigd bleef hij dit jaar in Zeeland
2009: WN 2000, voor de reconstructie van loopgraven in hun bunkermuseum in IJmuiden
2010: Leo den Dulk, voor zijn inzet om een Scheveningse Nederlands S3k kazemat te redden van de sloop
2011, De Stichting WO2GO winnaar met hun bunkerproject op De Punt op Goeree
2012, Peter Heijkoop (Stichting Bunkerbehoud) kreeg de prijs voor zijn inzet om complexen van de Atlantikwall in Nederland op de Rijksmonumentenlijst te krijgen. Zijn selectievoorstel heeft na jaren in 2012 geleid tot onder andere de status van Rijksmonument voor een groot deel van het Landfront Vlissingen
2013, Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk voor hun inzet mbt het restaureren van hun museumbunkers
2014, Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis, voor de restauratie van de vesting Hellevoetsluis en de restauratie van het kanon 24IJ
2015, Stichting Bunkerbehoud Terschelling, voor het openstellen van de radarstelling Tiger op Terschelling
2016, Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen voor al het werk aan hun museumlocaties (en meer) in Scheveningen/Den Haag.
2017, Niet uitgereikt. Oeuvreprijs voor Rudi Rolf.

Wat houdt de verkiezing in?

De Nationale Gouden Betonmolen is een prijs van erkenning voor Stichtingen, Individuen of Objecten die het afgelopen jaar een bijzondere rol hebben gespeeld binnen de wereld van militair erfgoed. De verkiezing is in 2007 in het leven geroepen door het Fortificatie Forum en werkt als volgt.

In Nederland zetten ieder jaar stichtingen, verenigingen, individuen, en politieke instanties zich in voor het behoud en/of promoten van militair erfgoed. Soms gebeurt dit op de achtergrond, waardoor niet iedereen er weet van heeft. Op dit forum passeren verschillende initiatieven de revue, maar ontvangen ze niet altijd de aandacht die ze verdienen. Met de Gouden Betonmolen willen we daar ieder jaar iets aan doen. Door middel van zowel de nominatie- als stemronde hopen we de winnaar en genomineerden onder de aandacht te brengen en een flink portie erkenning over te dragen aan de uiteindelijke winnaar.

Wie of wat kunt u nomineren?

Fortificaties: Een fort/wal/bunker/kazemat/linie/enz moet iets bijzonders hebben betekend in het afgelopen jaar. Wat maakte hem spraakmakend of anders dan voorheen. We zijn op zoek naar fortificaties die in 2018 de aandacht trokken. Misschien door een restauratie, bijzondere openstelling of omdat het juist die extra aandacht verdiend.

De prijs komt op naam van het bouwwerk en de initiatiefnemer van het project.

Instantie of individu(en): Wie heeft/hebben in 2018 iets bijzonders betekend voor het Nederlands militair erfgoed. Het wordt steeds duidelijker dat zowel vanuit burgers als de politiek waardering voor militair erfgoed ontstaat. Dit kan soms leiden tot bijzondere initiatieven. Vaak bereikt een stichting, vereniging of werkgroep door eenheid iets merkwaardigs. Maar soms zijn het ook individuen die iets hebben betekend voor velen. Daaronder vallen bijv. schrijvers, historici, politici en mensen die worden gezien als prominent afgezant van onze gedeelde interesse. Maar let op. Er worden geen oeuvreprijzen uitgereikt. Het moet dus echt gaan om een actie uit 2018.

De prijs komt op naam van de instantie of individu(en) en het eventuele bereikte doel.

En bedenk dat de prijs wordt uitgereikt in 2019, maar terugblikt op het jaar 2018!

Nomineren

Nominaties plaatsen kan in dit onderwerp van 12 t/m woensdag 20 februari. 11 dagen om te nomineren! Daarna volgt in een apart onderwerp een stemronde.

Ondersteun je nominatie met duidelijke argumenten en eventueel documentatie/foto's om de kans te vergroten. Iedereen mag nomineren, dus ook leden van over de grens mogen uiteraard hun zegje doen. Ook zijn er meerdere aanmeldingen per gebruiker mogelijk (in aparte berichten). Nominaties uit voorgaande jaren die de prijs niet hebben gewonnen mogen opnieuw genomineerd worden mits zij in 2018 een bewonderenswaardige daad hebben verricht. Oeuvreprijzen zijn mogelijk mits goed onderbouwd en breed gedragen.

De prijs?

De prijs voor de winnaar is de felbegeerde en loodzware Gouden Betonmolen! Deze wordt, wanneer mogelijk, op locatie hoogstpersoonlijk overhandigd door de voorgaande winnaar en afgezanten van het Fortificatie Forum.

Voor meer informatie over de voorgaande jaren, zie; viewforum.php?f=120

Let op!

Een extra attentie. Nominaties kunnen door iedereen gedaan worden. Alleen de stemmen van forumleden die lid zijn geworden voor 12 februari 2019 tellen mee. Daarom is er tot na de stemming een tijdelijke ledenstop! Zo verloopt de stemming zo eerlijk mogelijk.

Het Fortificatieforum neemt contact op met de genomineerden om te vragen of ze de prijs ook daadwerkelijk willen ontvangen. Het kan dus zijn dat uw nominatie door deze reden vervalt.

Rest mij weinig anders meer te zeggen dan iedereen veel nominatieplezier te wensen en tot de uitreiking van de Gouden Betonmolen 2018!

Namens alle beheerders en moderators,

Arthur
Nicht ärgern - Nur wundern!
Gebruikersavatar
Dikkieturf
Berichten: 975
Lid geworden op: 21 apr 2011, 05:52
Locatie: Provincie Utrecht
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door Dikkieturf »

Ik zou Staatsbosbeheer als instantie willen nomineren voor de gouden betonmolen.

In 2018, maar ook iets daarvoor i.v.m. meerjarige trajecten hebben zij restauraties en consolidaties uit laten voeren op de volgende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie:
  • Fort bij het Hemeltje
    Fort bij Rijnauwen
    Fort aan de Ruigenhoekse dijk
    Werk aan de Waalse Wetering
    Werk aan de Groeneweg
En nog het volgende in de Grebbelinie:

In 2018 zijn er ook nog 2 damsluizen en 25 kazematten op de Grebbelinie onderhouden.

Onder toezicht van Fred Mijnten, de projectleider zijn deze forten weer in staat om jaren lang weerstand te bieden aan diverse vormen van verval en aanvallen van natuurgeweld.
Het restaureren is op zich al een gigantische klus maar ook het bij elkaar brengen van de benodigde gelden uit de diverse subsidiepotten is een strijd op zich.

Groet,

Dikkieturf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Foto's, tekeningen en documenten van de Waterlinie kunt u kosteloos opvragen via een PB. Stuur dan wel FFFFFFFFFFF je mailadres mee!
Gebruikersavatar
Remco de Goede
Berichten: 3223
Lid geworden op: 11 feb 2008, 08:54
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door Remco de Goede »

Ik nomineer de mannen van de Flak Gruko in Den Helder.

Ze zijn al geruime tijd bezig met het restaureren van de FL250 Flakgruppenkommandostand.
Het is ongelofelijk wat een werk ze daar verzet hebben, bijna alles volledig uit eigen zak betaald.

Elke week wordt er geklust en volgt er een update op facebook van de werkzaamheden.
Muren en deurendie zwart varen van het roet en onder de grafiti zaten zijn met grootste zorg schoongemaakt en als nieuw.

Diep respect voor wat er daar gaande is en het resultaat tot nu toe.

Meer info is te vinden op faceboook:
https://www.facebook.com/Flak-Gruko-487686671389123/
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Raimond
Berichten: 19
Lid geworden op: 23 dec 2017, 14:05
Locatie: Middelburg

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door Raimond »

Hallo Mensen Ik vindt dat de Communicatie Bunker 618 in combinatie met het project WW2 Duits
Hooft-kwartier Park Toorenvliedt te Midddelburg (enige overgebleven in NL ) ook tot de Verkiezing behoord.

Dit gehele Project heeft in samenwerking met stichting Bunkerbehoud ( en Gemeente Middelburg/EU) vele goede veranderingen gekend!
De Museum Bunker 618 en het gehele Park heeft een sterk maatschappelijke betekenis gekregen waar jong en oud van geniet ,leert & beleeft!
De 618 is door de vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud in de laatste jaren grondig aangepakt en de restauratie van de Bunker is al ver gevorderd daarom verdiend dit zeker de aandacht.

Verdere Info zie: https://www.bunkerbehoud.com/projecten/ ... -hoofd.php

p.s. dit is mijn Persoonlijke kijk & favoriet bekeken vanuit Historische besef en maatschappelijke waarde.

Verder Nomineer ik ook ;de Heren van de Flak Gruko in Den Helder voor het restauratiewerk van de FL250 Flakgruppenkommandostand en de omliggende werkzaamheden. ( ook gewoon goed bezig daar!!)

Natuurlijk zijn er nog vele die aandacht verdienen die zal ik ook zeker steunen er gebeurd veel in dit Fortificatielandje!!


MVG

Raimond
Gebruikersavatar
bunkerpictures
Berichten: 276
Lid geworden op: 14 feb 2008, 14:41
Locatie: Gouda
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door bunkerpictures »

Beste mensen,

Ik zou voor 2018 graag Bunkerdag willen nomineren:

Bunkerdag 2018 was het 1e kroonjaar voor dit bunkerevenement wat zijn start beleefde in 2013 in Den Haag. Na de 1e keer in 2013 groeide Bunkerdag al snel uit naar vermeerdere locaties in en nabij Den Haag. Het jaar daarop werd het zelfs uitgebreid naar een Provinciaal evenement met o.a. actieve ondersteuning van de Erfgoedtafel Atlantikwall van de Prov. Zuid-Holland. Het evenement sloeg zo goed aan dat het daarop landelijk werd en ook in België navolging kreeg, nu al voor het 2e jaar.
bunkerdag 2019.jpg
Voor 2019 heeft het fenomeen Bunkerdag inmiddels een Europese omvang verkregen door enthousiaste navolging in andere Atlantikwall landen.
Bunkerdag heeft als doel om de wereld van bunkers uit de periode van de 1e Wereldoorlog, 2e Wereldoorlog en de Koude Oorlog zichtbaar, bezoekbaar en zo doende beleefbaar te maken met het verhaal dat er bij hoort. De organisatie van de Bunkerdag slaagt er ieder jaar weer in om meer locaties open te krijgen en vrijwilligers voor dit werk te regelen. Dit alles met een zeer groots en waardevol Pr en communicatie aanpak er omheen. Men creëert en genereerd veel aandacht op de sociale media zoals Facebook, Twitter e.d. maar weet ook diverse kranten en andere geschreven pers te bereiken met daar boven op regelmatig landelijk aandacht op nationale en regionale Tv-zenders.

Het aantal bezoekers op deze bijzondere Bunkerdag groeit ieder jaar aanzienlijk, de belangstelling voor verdedigingswerken groeit en hier door ontstaat meer inzicht en draagvlak bij bestuurders en eigenaren van objecten en locaties dat ook deze oorlogsperiodes en hun restanten een waardevol deel zijn van onze geschiedenis en dus als Erfgoed behandeld moeten worden.
Dit alles is voor mij de rede om Bunkerdag te nomineren voor de Goudenbetonmolen 2018.

Zie ook https://bunkerdag.nl/nl

M.v.gr.
Raphael Smid
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
ducatim901
Berichten: 3953
Lid geworden op: 19 feb 2008, 20:52

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door ducatim901 »

Bij deze wil ik de Stichting Biberbunker nomineren voor de Gouden betonmolen 2018.
De Stichting doet in Oostvoorne goed werk om de bunkers te laten beleven.
Al jaren zijn ze bezig om het historisch erfgoed te beheren en te restaureren.
Eerst in de L487 en in recentere tijden werden er steeds meer bunkers bij betrokken.
Klapstuk is denk ik wel de Küver 424 (de voorloper van de L487) vorig jaar is de Küver 409 er bij gekomen.
Ook deze winter is er weer hard gewerkt en dat alles in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap,
die het terrein waar de radarstelling Biber beheerd.
Met veel historisch besef worden bunkers niet alleen toegankelijk gemaakt maar ook historisch correct
gerestaureerd.

http://biberbunker.nl/

Met vriendelijke groet Jack koorneef.
Gilles de la Tourelle, de vloek aller koepels!
Rocko2008
Berichten: 9
Lid geworden op: 17 mei 2017, 17:29

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door Rocko2008 »

Hier bij nomineer ik de Biberbunker in Oostvoorne daar er een hoop werk in de stelling verricht is en er div bunkers zijn uitgegraven door de vrijwilligers
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3868
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door AvB »

Ik nomineer de Stichting Grebbelinie die in het laatste jaar weer ontzettend veel activiteiten heeft ontplooid waaronder het weer zichtbaar maken van kazematten op de liniedijk bij Woudenberg.

De stichting deelt zijn kennis en heeft de laatste jaren veel voor elkaar gekregen als het gaat om zichtbaarheid en erkenning van de Grebbelinie. Dat doen ze zonder hoog van de toren te blazen en met veel vrijwilligers. Ze vinden de samenwerking met natuurorganisaties en overheden en weten die de overtuigen van de waarde van Valleistelling.

Verdere ontwikkelingen in 2018 in de Grebbelinie waren het verder toegankelijk en zichtbaar maken van Fort aan de Buursteeg en het bijzondere Hoornwerk aan de voet van de Grebbeberg, een historische locatie bij uitstek.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Nicht ärgern - Nur wundern!
Gebruikersavatar
Ruud
Berichten: 2171
Lid geworden op: 18 feb 2008, 11:36
Locatie: Festung IJmuiden
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door Ruud »

In nomineer het Fortificatie Forum en hiermee het team achter de schermen die het mogelijk maakt dat het forum bestaat, zich inzet voor activiteiten, delen van kennis, onderzoek stimuleert en voor de tiende keer de Gouden Betonmolen uitreikt.

Deze nominatie wel met een scherp randje, moet dit niet de laatste keer zijn dat de Molen uitgereikt wordt? Het aantal nominaties loopt terug en het aantal stemmers hiermee ook. Misschien moeten we zelfs concluderen dat we inmiddels via vele andere wegen dan het FF informatie delen en discussiëren! Hierdoor is de Molen des te meer op zijn plaats, want het FF stond hier zeker aan de basis!

Maar we zitten niet bij de pakken neer, de Molen is namelijk ook een aanmoedigingsprijs. Zijn inspiratiedagen en kennisdagen een mogelijkheid, is hier behoefte aan. Als ik zie wat de Bunkerdag neerzet, dan blijkt dat er zeker belangstelling is voor bunkers en WO2. Moeten we het in die hoek zoeken? Met het winnen van de Molen vraag ik het FF team, samen met de leden, na te denken over hoe nu verder!

Mocht het FF team winnen, dan lijkt he me leuk als het team uit de genomineerde een keuze maakt, waar het team de molen in ontvangst wilt nemen. Zo zijn er eigenlijk twee winnaars. De beheerder van de locatie, daag ik vervolgens graag uit zijn accommodatie beschikbaar te stellen voor de eerste inspiratie- of kennisdag!

g,Ruud
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3868
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: De Gouden Betonmolen 2018

Bericht door AvB »

De nominatieronde is nu gesloten. De Betonnen Commissie buigt zich over de inzendingen en zal hetgeen Ruud heeft ingebracht zeker in overweging nemen.
Nicht ärgern - Nur wundern!
Gesloten

Terug naar “De Nationale Gouden Betonmolen”