Fortificatieforum BBQ bij Fort Haarlem in Hellevoetsluis. Zaterdag 23 September 2017, schrijf je hier in: viewtopic.php?f=53&t=4918

Beyond the Atlantic Burden

Andere (abstracte) benaderingen van Fortificaties. Bijv. door middel van Fotografie, Beeldende kunst, en hergebruik.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
PdK
Berichten: 1742
Lid geworden op: 05 feb 2008, 16:31
Locatie: HvH

Beyond the Atlantic Burden

Bericht door PdK » 09 sep 2017, 14:39

Ronald Rietveld van RAAAF raakt sinds zijn eerste project met batterij Heerenduin duidelijk steeds meer in de ban van de Atlantikwall. Ook nu neemt hij de linie als uitgangspunt voor een geweldig nieuw werk:
"RAAAF onderzoekt een nieuwe manier van denken over beladen cultureel erfgoed. De ervaring van mensen staat hierbij centraal.

77 jaar na dato ondermijnt de installatie Beyond the Atlantic Burden de status quo van het beladen erfgoed van de Atlantik Wall. Door de Europese voorzichtigheid liggen de 17.000 bunkers er paradoxaal genoeg nu nog steeds bij zoals beoogd door de nazi’s: als ruïnes van het 1000-jarige rijk. Het megalomane systeem wordt aangetast door de monolieten bloot te leggen en opnieuw te ordenen.

De radicale herordening van de Atlantik Wall biedt geen concrete antwoorden maar bevrijdt het denken. De installatie is een pleidooi voor het zoeken naar nieuwe betekenisgeving van beladen erfgoed middels schijnbaar onmogelijke experimenten."
http://www.raaaf.nl/nl/projects/1153_be ... urden/1154

De tentoonstelling is nog te zien tot 29 oktober bij van Eyck en Bureau Europa
https://www.bureau-europa.nl/nl/manifes ... invisible/
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 3486
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Beyond the Atlantic Burden

Bericht door AvB » 20 sep 2017, 10:30

Doe mij maar zo'n modelletje als de tentoonstelling is afgelopen. :)
zoals beoogd door de nazi’s: als ruïnes van het 1000-jarige rijk
Volgens mij wordt nu de nazi-architectuur zoals beoogd in Berlijn en deels gerealiseerd in Neurenberg verward met de Atlantikwall. Die laatste was toch echt een puur militaire aangelegenheid met als bijvangst veel propagandistische waarde.
Nicht ärgern - Nur wundern!

Gebruikersavatar
PdK
Berichten: 1742
Lid geworden op: 05 feb 2008, 16:31
Locatie: HvH

Re: Beyond the Atlantic Burden

Bericht door PdK » 24 sep 2017, 22:08

Ze zijn allemaal volledig in beton gegoten en loodzwaar. Er wordt wel gezocht naar een opslag locatie voor een deel overigens ;) 3 pallets vol.

Ik denk dat ze niet refereren naar specifiek de (stedelijke) architectuur van het 1000 jarige rijk, maar meer ruïnes in de breedste zin van het woord. In dit geval de bunkers. Het is naar mijn inziens inderdaad wel zo dat militaire architectuur, gebouwd door Nazi Duitsland - niet stellig als 'nazi' architectuur kan worden aanschouwd. De soms aangebrachte nazi propoganda op de verdedigingswerken dan even daargelaten. Het klinkt beter door te zeggen: militaire architectuur van de tweede wereldoorlog, door nazi Duitsland.

Zijn interessante vragen..

Plaats reactie

Terug naar “Creatief met Fortificaties”