SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Algemene discussie over de Maginotlinie
Tom Oliviers

SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Hallo allemaal, aangezien foto's uploaden op die gratis website van me niet zo goed werkt, ga ik me bezighouden met alles dan maar op dit forum te gooien :D

Om van start te gaan met de grotere werken van de Maginot-linie die we al bezocht hebben, begin ik met het Gros ouvrage van Latiremont. Dit fort is een verlaten militair domein, maar je mag er in feite nog steeds niet in. We vonden een ingang via geschutsblok 5.

Als je van zin bent dit werk te betreden, zorg dan dat je met minstens 2 personen bent en dat je voldoende licht bij hebt. Het fort ligt immer 35m onder de grond en als je hier zonder licht valt, dan kan je het vergeten om nog terug te geraken. Om het ganse fort te fotograferen heb je ongeveer 5u nodig, dit wil zeggen 5 uur ondergronds zonder een sprietje licht te zien !!

Het fort heeft 6 gevechtsblokken en twee ingangsblokken.

Ik begin bij het begin, de geschiedenis van het fort: (staat ook op men website, maar ik post hem hier maar even extra, om de fotoreportage compleet te maken.):

Volgens de orginele plannen zou het werk van Latiremont twee hefkoepels met 75mm en 135mm kanonnen gekregen hebben.

Op 15 mei 1940 dreef Fort Latiremont een Duitse aanval terug en de volgende ochtend lag het onder een beschieting van 105mm kanonnen. Deze bombardementen zouden zich tot de wapenstilstand op 25 juni 1940 sporadisch herhalen.

Op 21 juni steunde het werk zijn buurman Fermont bij het afslaan van een Duitse aanval.

Generaal Leonard Kaupisch van het Höhere Kommando 31 plande op 21 juni 1940 een aanval op Fermont en Ferme Chappy, omdat hij Fermont wilde neutraliseren dat de bevoorrading via Longuyon behoorlijk hinderde. De volgende dag zou een identieke aanval plaatsvinden op het nabijgelegen werk Latiremont. Aan de aanval ging een artilleriebeschieting vooraf, Hiervoor werden zelfs de zwaarste stukken geïnstalleerd: de schwere artillerie abteilung 641 met twee Tsjechische kanonnen van 305mm, drie 21cm Mörsers, 6 batterijen met houwitsers van 105mm en twee batterijen met 88mm FlaK.

Hierna moest het 371ste Infanterieregiment van de 161ste Infanteriedivisie van Generaal Wilck de aanval uitvoeren. het voorbereidende bombardement moest de wapens van het werk buiten gevecht stellen, zodat de pioniers hun explosieve ladingen tegen de klokken en op de koepels konden aanbrengen. De aanval zou worden gesteund door Panzer Jäger Abteilung 241 met antitankkanonnen.

In Fermont realiseerden ze zich dat een beschieting van die omvang niet anders kon betekenen dan dat het werk met infanterie zou worden aangevallen. Latiremont werd daarop gewaarschuwd om met blok 6 met drie 75mm kanonnen paraat te staan om een aanval af te slaan.

Na de zware beschietingen was het resultaat van het Fort Fermont te verwaarlozen, twee jumelages, vier 5cm mortieren en twee machinegeweren waren er vernietigd. Tijdens het bombardement werd de commandant van Fermont, Kapitein Aubert, gewaarschuwd dat er kleine groepjes stoottroepen de antitank rails naderden. Vanaf het moment dat de artillerie stopte gingen de Duitsers tot de aanval over, maar werden compleet verrast door de vuurkracht van de koepels die zij vernietigd waanden en door de drie 75mm kanonnen van Fort Latiremont. Zij moesten zich noodgedwongen terugtrekken en een aantal groepen verschool zich in de verlaten bunkertjes in de buurt. Een voor een zwegen nu ook de antitank-kanonnen. Vervolgens begonnen de Fransen iedere struik en het hoge gras met mitrailleurvuur te bestrijken om de omgeving te zuiveren. De artilleriekoepels mikten daarbij op de schietgaten van de bunkertjes om ook die groeppen te verwijderen. Rond 11.00 uur was de actie voorbij en de aanval mislukt.

Op 25 juni 1940 kwam er een staakt-het-vuren en op 27 juni 1940 verliet de bemanning op bevel van commandant Pophillat het Fort Latiremont.

Aangezien er nog een gigantische hoeveelheid munitie over was in het Fort Latiremont, overwoog commandant Pophillat een totale vernietiging van het werk door onder elk blok munitie te plaatsen en daar te laten ontploffen, maar die verplaatsingen zouden dagen in beslag hebben genomen, waardoor er van dit plan werd afgezien.

Van de totale capaciteit van 45.000 granaten op Latiremont werden er 6695 x 75 millimeters door blok 5 afgevuurd, 7757 x 75 millimeters door blok 6 en 4234 x 81 millimeter mortiergranaten door blok 4. Van de 1.600.000 kogels werden er 'slechts' 290.000 afgevuurd !!

Bron: De Maginot Linie "Van de Noordzee tot de Rijn", door Dhr Frank Philippart, een uitstekend nederlandstalig boek over de Maginot Linie !!

ISBN 978-90-209-7163-7 uitgeverij Lannoo
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Block 1:

Om verder te gaan, begin ik met een fotoreportage van Blok 1:

Dit gevechtsblok is uitgerust met drie mitrailleurkoepels, twee van het type JM (Jumelage de Mitrailleuses) en één van het type GFM (Guet Fusil Mitrailleur).

Afbeelding
Buitenaanzicht op het dak van gevechtsblok 1. Je ziet hier een verluchtings-koepeltje met een afwateringskanaal er rondom heen.

Afbeelding
Buitenaanzicht van de GFM koepel, let op het prachtige zicht dat je vanop dit fort hebt.

Afbeelding
Frontaanzicht van de twee JM-koepels, dit zijn koepels met maar 1 vuuropening en twee observatie-openingen.

Afbeelding
Dit is de dubbele afsluitbare ingang van het gevechtsblok 1 in het ondergrondse fort van Latiremont. Om in elk gevechtsblok te geraken moet je een spiraaltrap van 35 - 40m beklimmen, na 6 gevechtsblokken en 2 ingangsblokken ben je gegarandeerd bekaf!

Afbeelding
De munitielift onderaan de liftschacht.

Afbeelding
De bediening van de eerst gevechtskoepel voor een mitrailleur type JM.

Afbeelding
Zicht in deze JM-koepel met bovenaan het affuit waarop een mitrailleur stond bevestigd.

... to be continued, ik moet gaan eten met ons moeder en ons vader nu (ook een leuke timing zeg!) :D
Laatst gewijzigd door Tom Oliviers op 12 jan 2010, 12:07, 4 keer totaal gewijzigd.
Blockhausronny

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Blockhausronny »

Hallo Tom,

van wanneer dateert jullie bezoek?

gr.,Ronny
Gebruikersavatar
Remco de Goede
Berichten: 3233
Lid geworden op: 11 feb 2008, 08:54
Locatie: Berkel en Rodenrijs
Contacteer:

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Remco de Goede »

Ziet er goed uit zeg! Ik denk dat ik toch ook maar eens een keer de Maginotlinie moet gaan doen.
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

onze bezoeken dateren van juli 2008 en augustus 2009. (ben er reeds twee maal geweest)

Wacht Remco tot je alle foto's gezien hebt, Block I is nog het minste van alles :D
Laatst gewijzigd door Tom Oliviers op 09 jan 2010, 20:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Het vervolg van GO Latiremont - Block 1:

Afbeelding
De munitielift bovenaan de trappenhal.

Afbeelding
Het mechanisme van de tweede mitrailleurkoepel (type JM - Jumelage de Mitrailleuses)

Afbeelding
Zicht in de koepel met bovenaan het affuit waarop de mitrailleur stond.
(jammer dat de Atlantikwall niet meer zo intact is !!)

Afbeelding
De nog steeds werkende pantserdeur met daarachter de GFM koepel.

Afbeelding
Het mechanisme van de GFM koepel.

Afbeelding
Binnenaanzicht in de GFM koepel, let op de houten vloer dewelke als een lift naar boven en naar beneden gebracht kon worden (Dit om de manschappen naar de geschuts-stelling te brengen). Je vind deze liften in alle kleine koepels (de mortierkoepels type LG, de JM en de GFM koepels.) In het fort van Latiremont zijn al deze liften nog voorhanden !!
Laatst gewijzigd door Tom Oliviers op 12 jan 2010, 12:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Annelies

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Annelies »

Geweldig Tom!!
Leuke en interessante info en foto's, keep them coming 8-)
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Hell yeah, Keep them comming :twisted: !!

Block 2:

hier komen de volgende 24 foto's voor Block 2
(dit gaat me veel tijd kosten om dat ganse fort online te zetten, maar het is wél de moeite, je kan het een beetje vergelijken met het Museum van Fermont (A2), enkel is Latiremont niet vrij toegankelijk en zit het evenvol materiaal 8-)

Afbeelding
Om te beginnen eerst de buitenfoto's. Dit gevechtsblok was tevens ook de observatiestand van het Fort. Onder dit gevechtsblok is dan ook de P.C. (Post Commandement) van het fort voorzien. Block 2 is uitgerust met vier verschillende koepels, allevier nog in mint-staat! Op deze foto zie je op de voorgrond de mitrailleurkoepel type JM (Jumelage de Mitrailleuses), met links erachter de observatiekoepel type VDP (Vision Directe et Pérescopique)

Afbeelding
Op deze foto zie je vooraan de prachtige hefkoepel voor een mitrailleur. Deze koepel kon door middel van een vernuftigd systeem ingetrokken worden tijdens bombardementen en uitgetrokken worden wanneer deze moest vuren. Ze kon ook 360° rondom draaien. De koepel staat hier in uitgetrokken positie. Achteraan zie je de VDP observatiekoepel.

Afbeelding
Op deze foto zie je de vierde koepel van Block 2, dit is één van de meest voorkomende mitrailleur-koepels in de maginot-linie, type GFM (Guet Fusil Mitrailleur)

Afbeelding
De splitsing in de gang 35m onder de grond. Je ziet hier de bewegwijzering naar Block 1 en Block 2 nog staan.

Afbeelding
De gang dat naar Block 2 leidt. Let op het smalspoor dat doorheen het ganse fort loopt, zo kon men op een snelle manier munitie transporteren tussen de grote munitiemagazijnen en de gevechtsblokken.

Afbeelding
Zicht doorheen de centrale gang van de reken- en buro-kamers van de kommandopost van het fort. Deze kommandopost stond in directe verbinding met de VDP koepel bovenop Block 2.

Afbeelding
Enkele originele electriciteitskasten in de kommandopost. Dit is geen buitengewoon zicht als je de maginot-linie gewoon bent!
Laatst gewijzigd door Tom Oliviers op 12 jan 2010, 12:09, 4 keer totaal gewijzigd.
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Afbeelding
Om de fotoreportage te vervolgen, Dit zijn de twee stalen deuren in de ondergrondse gang om het gevechtsblok te kunnen afsluiten.

Afbeelding
Natuurlijk werken ze nog steeds, ondanks ze 35m diep in zeer vochtige omstandigheden staan...

Afbeelding
De munitielift bovenaan de trappenhal, hier ben je dus effectief in gevechtsblok 2.

Afbeelding
Eén van de pareltjes van het fort, Het onderste verdiep van de hefkoepel voor een mitrailleur!! Deze koepel is in Mint staat en de tandwielen en hendels werken nog steeds! Een school-voorbeeld voor de Atlantikwall waar alles weggeplunderd is vind ik !!

Afbeelding
Het hefboom mechanisme om de hefkoepel in- en uit- te trekken.

Afbeelding
Nogmaals de onderste verdieping van deze machtige hefkoepel, met de koepel-ventilatie ook nog mooi in beeld!

Afbeelding
De trap naar het tweede koepel-verdiep. Let hier verdomd goed op, deze vloer is in hout en deels rot !!

Afbeelding
De munitielift op de tweede verdieping is hier ook nog intact !!

Afbeelding
De toegang naar de binnenkant van de hefkoepel, hier stond het machinegeweer opgesteld.

Afbeelding
Het enige van deze ganse koepel dat weggehaald is, is de mitrailleur. Verder zijn zelfs de ballonetjes van de verlichting in de koepel nog aanwezig!, al dit materiaal stamt af uit het interbellum (de periode tussen de eerste en de tweede wereldoorlog).
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Afbeelding
Naast het vele mooie materiaal staat dit fort ook bomvol mooie muurtekeningen... Ik zet ze hier tussen de koepels, zodat je duidelijk het onderscheid tussen de koepels kan zien en volgen (op den duur word het een warboel met al die koepels 8-) )

Afbeelding
Binnenaanzicht in de observatiekoepel, dewelke ook met een periscoop uitgerust was. Type VDP - Vision Directe et Pérescopique.

Afbeelding
Een prachtige muurtekening van de 152ste Regiment Artillerie Fortifiée - 22ste Batterie (dan weet je ineens wie er hier gelegerd was! handig!)

Afbeelding
Het mechanisme van de GFM-koepel (Guet Fusil Mitrailleur)

Afbeelding
Kameraad Gunther klimt hier naar het houten platform waarop de bemanning van de mitrailleur zat. Dit houten platform is nog in perfecte staat!

Afbeelding
Nog een mooi schilderij op een muur in Block II.

Afbeelding
Het mechanisme van de JM-koepel (Jumelage de Mitrailleuses).

Afbeelding
Het platform staat hier halverwege de koepelschacht. Bovenop dit platform stonden de soldaten die een mitrailleur bedienden.

Dit was tot dusver de fotoreportage van gevechtsblok 1 en 2. Op naar de volgende 8-)
Gebruikersavatar
AvB
Berichten: 4103
Lid geworden op: 13 feb 2008, 18:48
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door AvB »

Vind dat Blok I met die afwatering bij de luchtkoepeltje wel erg mooi.
Nicht ärgern - Nur wundern!
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Block 3:

Dit is de kleinste gevechtsblok van het fort en was slechts uitgerust met een hefkoepel voor een mitrailleur en een GFM (Guet Fusil Mitrailleur)-koepel.

Zoals ik reeds zei, het is een klein gevechtsblok, maar de hefkoepel is ook hier nog volledig intact, dus zeker de moeite om ook deze trap omhoog te klauteren!

Afbeelding
De hefkoepel gezien tussen de struiken van een dicht begroeid bosje.

Afbeelding
Door de begroeïng is het helaas niet mogelijk om een betere foto van deze GFM te nemen. :(

Afbeelding
De toegang naar gevechtsblok 3 in het ondergrondse fort van Latiremont.

Afbeelding
Hier zit maar één pantserdeur in de gang tussen het fort en het onderste verdiep van Blok 3.

Afbeelding
Héle mooie electriciteitskasten zijn ook hier nog voorhanden!

Afbeelding
De munitielift op het onderste verdiep van de 35m hoge trappenhal.

Afbeelding
De munitielift gezien in Block 3, 35m hogerop de trappenhal. Let op de houten tussenmuur die hier nog staat! Deze tussenmuur staat tussen het mechanisme van de hefkoepel en de munitielift. Dit is een klein gevechtsblok en alles is hier net gepast 8-)

Afbeelding
Een handbediende luchtafvoer, hiermee kon men de vervuilde lucht uit de GFM-koepel afzuigen en afvoeren naar buiten. Magnifiek dat dat hier allemaal nog staat! Even een waarschuwing voor plunderaars, De maginotlinie is nog steeds de trots van vele Fransen, en ze beschermen hem veel beter dan de Duitse bunkers in frankrijk (waar je mag meenemen wat je wil). Als je in zo'n fort gepakt word met het plunderen van materiaal, dan riskeer je een gevangenisstraf. Dus alles braaf laten zitten is de boodschap !!!
Laatst gewijzigd door Tom Oliviers op 12 jan 2010, 12:10, 3 keer totaal gewijzigd.
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Afbeelding
De toegang naar de GFM mitrailleurkoepel, met zicht op het mechanisme van de lift in deze koepel.

Afbeelding
Het platform staat bovenaan in de GFM koepel, in vuurpositie dus :)

Afbeelding
Het mechanisme van de twee-verdieps hefkoepel voor een mitrailleur. Zo'n installatie is toch wel de duurste instalatie dat ik al gezien heb voor slechts één mitrailleurtje :roll:

Afbeelding
Zicht op het ventilatiesysteem dat mee in deze hefkoepel ingebouwd is. Prachtig gewoon.

Afbeelding
Het hefmechanisme met contragewicht staat omhoog, wat wil zeggen dat de hefkoepel ingetrokken is (dus beschermd tegen bombardementen).

Afbeelding
De munitielift is hier ook nog zeer mooi aanwezig, let op het platform waarop de mitrailleurkogels gelegd werden om naar de mitrailleur bovenin de koepel te voeren.

Afbeelding
De munitielift op de tweede verdieping. Deze verdieping is ook in hout, dus zéér goed opletten waar je loopt!

Afbeelding
Het trapje naar de gevechtsruimte in de koepel... Net op dit moment hoorden we stemmen beneden in het fort, vermits je hier niet mag komen zijn er geen verdere foto's genomen in dit gevechtsblok, helaas.

Op naar Block 4, my personal favourite ^^
Laatst gewijzigd door Tom Oliviers op 12 jan 2010, 12:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Block 4:

Afbeelding
De enige gevechtsblok dewelke is uitgerust met een flankerende caponière waarin een mitrailleur en een 47mm kanon op raamaffuit stond.
Onder deze geschutsopening zit een "diamantgracht" Deze droge gracht had als functie het eventuele puin van het dak op te vangen dat tijdens bombardementen anders voor de geschutsopeningen zou vallen en de vuurlijn versperren. Ook zit hier in deze 3 meter diepe betonnen put een nooduitgang van het Fort.

Afbeelding
Block 4 is naast deze caponière ook uitgerust met een zeldzame koepel voor 2x 81mm mortieren en een GFM koepel.

Afbeelding
Nog eens een magnifiek zicht op de hefkoepel voor twee 81mm mortieren.

Afbeelding
Detail van de zeldzame mortierkoepel. Tijdens de belegeringen door de Duitsers tussen 15 mei en 21 juni 1940, vuurde deze mortierkoepel maar liefst 4234x 81mm mortieren af !! 4000 granaten afgevuurd en zelf geen schrammetje opgelopen :P

Afbeelding
Dit gevechtsblok hebben we op ons eerste bezoek aan Fort Latiremont gefotografeerd, De eerste keer dat je het fort betreed weet je gewoon niet wat je eerst moet fotograferen en wat belangrijk is. Hierdoor heb ik de trappenhal en het onderste verdiep van Blok 4 niet gefotografeerd, dom hé?!! Dan maar ineens naar de interieurfoto's van Block 4 zelf, hier zie je de deur en het mechanisme voor de GFM koepel.

Afbeelding
Binnenaanzicht in de GFM-mitrailleur koepel. Het houten gevechtsplatform staat hier omhoog, in vuurpositie.

Afbeelding
De flankerende caponière van block 4; de rechtse vuuropening is die waar het 47mm flankeringskanon stond opgesteld. In de linkse stond een zware mitrailleur (Hotchkiss) opgesteld.

Afbeelding
De gesloten nooduitgang van block 4.
Laatst gewijzigd door Tom Oliviers op 12 jan 2010, 12:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Tom Oliviers

Re: SF Crusnes - Fort Latiremont (A3)

Bericht door Tom Oliviers »

Afbeelding
Het onderste mechanisme van de twee verdiepingen hoge mortierkoepel.

Afbeelding
Het contragewicht staat hier omlaag, dus de hefkoepel staat omhoog, in vuurpositie.

Afbeelding
Het bovenste mechanisme is nog steeds in prachtstaat, de granaat-toevoer werk nog steeds (die hard-stoffen band onderaan)!!
Let hier ook goed op waar je loopt met de houten vloer

Afbeelding
Zicht doorheen een gat in de houten vloer naar de mortierkoepel bovenaan. Let op de onderhouds gang waar je tussen de buitenkoepel en de binnenkoepel komt. Hier zat ook de afwatering van de betonnen "kom" op het dak (anders zou het regenwater in de koepel lopen.)

Afbeelding
Detail op een koperen ring met allerlei graden op geschreven. Deze zit rondom de koepel.

Afbeelding
Het trapje naar de gevechtsruimte in de koepel. Hier staan nog steeds de twee 81mm mortieren die op de Duitsers geschoten hebben in opgesteld !!

Afbeelding
Een mooie electriciteitskast in Block 4.

Afbeelding
Nog even een vraagje aan de maginot-experts (ik ben maar een beginner, we zijn nu in totaal nog maar 5 keer naar de maginot geweest). Wie weet waarvoor dit dient? er lijkt electrische bedrading in te zitten... :o

dit was Block 4.
Laatst gewijzigd door Tom Oliviers op 12 jan 2010, 12:13, 1 keer totaal gewijzigd.
Plaats reactie

Terug naar “Maginotlinie”